Trwa ładowanie...

120 zł za kilogram. Piękny okaz już pojawił się w polskich lasach

 Paula Jakubasik
07.05.2024 13:46
W polskich lasach pojawiają się pierwsze grzyby
W polskich lasach pojawiają się pierwsze grzyby (Getty Images)

W maju można natknąć się na grzyby, które określane są mianem leśnych arystokratów. Wysoka cena odzwierciedla ich rzadkość i wyjątkowy smak, za który trzeba zapłacić więcej niż za typowe gatunki grzybów. Ta kombinacja cech sprawia, że są obiektem pożądania wielu miłośników kulinariów poszukujących wyjątkowych doznań smakowych.

spis treści

1. Patrz pod nogi

Wraz z rosnącymi temperaturami w polskich lasach pojawiają się pierwsze grzyby. Wśród nich można natrafić na borowika ceglastoporego, który wyróżnia się intensywnie czerwoną nogą, ciemnobrązowym kapeluszem oraz karminowym spodem.

Leśni arystokraci pojawiają się w maju, a ostatnie zbiory można przeprowadzić w październiku. Kapelusze osiągają nawet 20 cm średnicy, pokrywa je zamszowa skórka, która wraz z rozwojem grzyba staje się coraz gładsza.

Zobacz film: "Diagnostyka zatrucia grzybami"

Charakterystyczna czerwona noga sprawia, że czasami borowik jest błędnie uznawany za trujący. Po naciśnięciu lub przekrojeniu zabarwia się na niebiesko, co u wielu grzybiarzy powoduje niepokój. W efekcie borowik ceglastopory może zostać pomylony z trującym borowikiem szatańskim.

Warto jednak zauważyć, że szatan charakteryzuje się jaśniejszym kapeluszem, co pozwala na stosunkowe łatwe odróżnienie tych gatunków.

2. Jak jeść borowiki?

Borowik ceglastopory zawsze powinien być spożywany po poddaniu obróbce termicznej, gdyż zjedzony w postaci surowej może odpowiadać za problemy żołądkowe. W niektórych rejonach Polski grzyb ten jest znany pod nazwami, takimi jak ceglak, kardynał lub gniewuś.

Leśni arystokraci najczęściej spotykani są w górach, zwłaszcza w Bieszczadach i Beskidach. Borowiki ceglastopore zwykle rosną pod jodłami, świerkami i bukami. Najlepiej smakują, gdy są usmażone lub uduszone, ale nadają się również do suszenia. Są niezwykle wartościowe ze względu na niezapomniany smak, co sprawia, że cena suszonych borowików ceglastoporych sięga aż 120 zł za kilogram.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze