Uderzają w raka, wymiatają cukier i cholesterol. "Są walutą ziemi"
Co jest chrupiące, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, błonnik i białko? Niemal każdy w pierwszym odruchu pomyśli o orzechach.
Tymczasem niezwykłą kopalnią zdrowia są także pestki i nasiona, nierzadko tańsza, a niestety wciąż niedoceniana alternatywa dla orzechów. Choć jedzenie niektórych z nich może wydawać się absurdalnym pomysłem, to nauka potwierdza, że warto.
Nasiona słonecznika
Dr Adam Sayedi z "Herb Docs", który tworzy treści medyczne na TikToku, mówi, że zawsze będzie powtarzał, że "nasiona są walutą Ziemi".
Szczególnym uznaniem TikTokera cieszą się nasiona słonecznika, które jego zdaniem są wyjątkowym superfood gwarantującym młodość i urodę. Warto po nie sięgać, bo są źródłem witaminy E, która jest "silnym przeciwutleniaczem pomagającym chronić skórę przed działaniem promieni UV".
- Zjedzenie zaledwie garści (30 g) nasion słonecznika odpowiada 66 procentom zalecanego dziennego spożycia witaminy E – mówi w nagraniu na TikToku.
Spożywanie nasion słonecznika nie tylko może wspomóc produkcję kolagenu i elastyny, ale też stanowić element profilaktyki antynowotworowej.
Pestki winogron
Zawierają bardzo silne antyoksydanty – to oligomeryczne proantocyjanidyny, które wykazują silniejsze działanie przeciwutleniające niż witamina C czy E. Poza tym znajdziemy w nich kwas linolowy i flawonoidy.
Badania wykazały, że chronią przed rozwojem wolnych rodników, zapobiegają śmierci komórek, a także wspomagają utrzymanie w prawidłowej kondycji naczyń krwionośnych.
Regularnie spożywane pestki winogron wspierają odporność organizmu, mają działanie ochronne na narząd wzroku, a także mogą zapobiegać rozwojowi wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Pestka awokado
Uznawany za jeden z najzdrowszych owoców, jednak mało kto wie, że nie tylko miąższ awokado jest jadalny. Pestka smaczliwki wdzięcznej to prawdziwa bomba antyoksydantów – aż 70 proc. z nich znajduje się właśnie w tej potencjalnie "niejadalnej" części owocu.
- Stwierdzono też, że nasiono tego owocu może mieć działanie owadobójcze, grzybobójcze, przeciwmiażdżycowe i przeciwbakteryjne. Pestka awokado jest ważnym źródłem związków fenolowych, a te mają wpływ na zdrowie — mówiła dietetyk Dorota Traczyk w rozmowie z WP Parenting.
Niektóre badania wskazują również, że pestka może działać antynowotworowo i wspomagać leczenie białaczki. By skorzystać z dobrodziejstw tej części awokado, wystarczy suszyć ją przez dwa dni, a następnie zemleć. Potem z powodzeniem można dodawać prozdrowotny proszek do owsianek, musów owocowych i koktajli.
Nasiona papai
Przypominają ziarenka pieprzu i mają ostry, pieprzny smak. Są bogate w białko, tłuszcze oraz błonnik. Zawierają też cenne minerały, m.in. żelazo, wapń, magnez, fosfor czy cynk. W nasionach melonowca znajdziemy również polifenole, flawonoidy, alkaloidy, garbniki i saponiny.
Wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Regularne dodawanie nasion papai do potraw wspiera trawienie, zwiększając ilość enzymów trawiennych w żołądku. Usprawniają metabolizm i obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jak np. kwas oleinowy. Niektóre doniesienia wskazują również na ich potencjał antynowotworowy, bo zawierają izotiocyjanian, który hamuje tworzenie i rozwój komórek nowotworowych.
Należy uważać z tym niepozornym dodatkiem, bo nasiona papai mogą nadmierne pobudzać pasaż jelitowy, są też niewskazane dla ciężarnych i kobiet karmiących. Niektóre źródła wskazują, by zjadać maksymalnie jedną łyżeczkę nasion dziennie.
Pestki dyni
To prawdziwa kopalnia witamin – zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6 oraz witaminy A i K. Są nieodzowne w diecie wegan i wegetarian, a także osób zmagających się z anemią, ponieważ są źródłem żelaza. Znajdziemy w nich także magnez, potas, fosfor czy cynk.
Okazuje się, że mogą być też szczególnie cenne dla diabetyków i osób zmagających się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.
Cytowana przez Express.co.uk. dr Deborah Lee podkreśla, że już 30 g pestek dyni dostarcza 40 proc. zalecanego dziennego spożycia magnezu.
- Zwiększenie spożycia magnezu poprawia wrażliwość na insulinę – mówi.
- Pomaga również obniżyć oporność na insulinę – co oznacza, że zmniejsza niezdolność komórek do reagowania na insulinę – dodaje.
Pestki dyni zawierają też niezbędny do syntezy insuliny cynk, błonnik oraz tłuszcze nienasycone, które wpływają pozytywnie na poziom glukozy we krwi.
Jedno z badań, które ukazało się w "Nutrition Research" wskazuje, że regularne spożywanie tego chrupiącego dodatku może zbijać cukier we krwi nawet o 35 proc.
Nasiona chia
To nasiona pochodzącej z Meksyku i Gwatemali rośliny Salvia hispanica. Szturmem wdarły się także na europejskie salony i słusznie. Są źródłem niezwykle cennych, zwłaszcza dla układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, kwasów omega-3, z których niemal 60-70 proc. stanowi kwas alfa-linolenowy (ALA). Spośród innych roślinnych źródeł omega-3 to właśnie chia zawierają najwięcej ALA.
Dodatkowo nasiona chia zawierają błonnik, który nie tylko usprawnia trawienie, ale też chroni przed miażdżycą, cukrzycą i chorobami serca, obniżając poziom cholesterolu. Eksperci z MayoClinic przypominają również, że dzięki błonnikowi nasiona chia mogą chronić przed rozwojem raka jelita grubego.
Nasiona konopi siewnej
Mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 niż orzechy. Niełuskane nasiona konopi siewne zawierają również witaminy i minerały, m.in. są źródłem magnezu, fosforu, cynku i żelaza i witaminy E, a także pokaźnej ilości białka. W 100 g nasion konopi jest aż 25 g tego makroskładnika, zawierają także w odróżnieniu od wielu innych roślinnych źródeł szczególnie cenne aminokwasy egzogenne.
Jedno z badań, które ukazało się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", dowodzi, że białko z konopi cechuje się także niezwykłą przyswajalnością przez ludzki organizm – lepszą niż orzechy czy nasiona roślin strączkowych.