Trwa ładowanie...

Są za darmo, a leczą. Weź duży koszyk, bo teraz zbiory będą okazałe

 Paula Komendarczuk
17.05.2024 12:35
Dodatek do leśnego spaceru. Wróć z tym, co leczy
Dodatek do leśnego spaceru. Wróć z tym, co leczy (Getty Images)

Wyciąg z młodych pędów sosny jest znakomitym, naturalnym lekiem na kaszel, chrypkę, katar, przeziębienie, grypę oraz ogólne osłabienie organizmu. Za sprawą swoich właściwości wykrztuśnych, odkażających i bakteriobójczych jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Jego skuteczność zależy jednak od pory zbiorów i jakości pędów.

spis treści

1. Co to za roślina?

Obecnie jest idealny czas na zbieranie młodych szyszek sosny, które nie tylko pachną jak las, ale także oferują wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim wzmacniają odporność dzięki zawartości witaminy C i A oraz flawonoidów, które stymulują układ immunologiczny, chroniąc przed infekcjami.

Działają wykrztuśnie, oczyszczając z toksyn i śluzu, udrażniają drogi oddechowe i łagodzą kaszel oraz ból gardła. Poprawiają trawienie, regulując pracę układu pokarmowego i łagodząc dolegliwości żołądkowe. Dają zastrzyk energii, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B i minerały, które dodają sił witalnych i wspomagają koncentrację. Działają przeciwzapalnie, łagodzą bóle stawów i mięśni.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Najlepszy czas na zbieranie młodych szyszek sosny to okres od drugiej połowy maja do końca czerwca. Szukajmy ich w lasach z dala od dróg i uczęszczanych szlaków. Powinny być małe, miękkie i zielone oraz wydzielać przyjemny, żywiczny zapach. Należy zbierać je w rękawiczkach, aby nie uszkodzić drzew.

2. Syrop z młodych pędów sosny

Proporcje syropu to 500:500:1000, czyli 500 g szyszek, 500 g cukru oraz 1000 ml wody. Szyszki myjemy, kroimy w plasterki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Czekamy do ostygnięcia, przelewamy przez gazę do czystych butelek.

3. Konfitura z młodych pędów sosny

Proporcje konfitury są proste do zapamiętania: 1:1:1:1 - 1 kg szyszek, 1 kg cukru, 1 litr wody oraz sok z 1 cytryny. Szyszki myjemy, kroimy w plasterki, w tym samym czasie doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i sokiem. Wsypujemy szyszki i gotujemy przez godzinę, konfiturę przelewamy do czystych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy.

4. Nalewka z młodych pędów sosny

Proporcje nalewki to 500:500:1000, czyli 500 g młodych szyszek, 500 g cukru oraz 1000 ml wódki 40 proc. Umyte i pokrojone szyszki wkładamy do słoiczka i zalewamy wódką. Naczynie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Następnie przelewamy płyn i odstawiamy jeszcze na kilka dni.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze