6 z 8Olej budwigowy i rzepakowy. Złota dwójka
Olej rzepakowy i olej lniany to dwa oleje o najwyższej zawartości kwasów omega-3, szczególnie olej lniany. Ten ostatni nazywany jest także olejem budwigowym od nazwiska doktor Johanny Budwig. Uważała ona, że niedobór kwasów omega-3 w diecie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, dlatego stworzyła dietę opierającą się na wspomnianych kwasach, która ma łagodzić objawy najpowszechniejszych schorzeń lub stanowić profilaktykę m.in. chorób nowotworowych.
Niezwykłe właściwości kwasów omega-3 dla układu nerwowego, odpornościowego czy sercowo-naczyniowego potwierdzają zresztą badania:
- korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz procesy myślenia, a nawet mogą zmniejszać ryzyko alzheimera,
- wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
- mają działanie hipotensyjne, tj. obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- stymulują pracę układu immunologicznego,
- mogą działać antynowotworowo, zwłaszcza w przypadku raka prostaty i raka piersi,
- są kluczowe dla siatkówki oka i mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
- wpływają pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci.