5 z 8Olej rzepakowy. Numer jeden w Polsce
Jeden z najpopularniejszych w Polsce tłuszczów używanych głównie w procesie smażenia. Dzięki procesom rafinacji olej rzepakowy jest odporny na temperaturę – ma wysoki przekraczający 240 stopni Celsjusza punt dymienia. Na polskim rynku można kupić m.in. Olej Polski. To bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, a także witamin E i K. Olej rzepakowy jako jeden z nielicznych jest też źródłem brassikasterolu, wyjątkowego związku należącego do steroli. W oleju tym znajdziemy też beta-sitosterol i kampesterol. Ich funkcja polega na obniżaniu wchłaniania i zwiększeniu wydzielania cholesterolu, dzięki czemu mogą obniżać stężenie lipidów we krwi, chroniąc przed hipercholesterolemią.
Jest uniwersalny z uwagi na łagodny, neutralny smak, dlatego można go wykorzystywać do różnych potraw. Warto korzystać z dobrodziejstw tłuszczu z nasion rzepaku, dodając go do sałatek. dressingi. Można nim polewać kasze i ziemniaki, a nawet stosować jako dodatek do chleba czy makaronu. W takiej postaci jest szczególnie cennych źródłem związków kluczowych dla zdrowia.