Trwa ładowanie...

Sałatka gyros - składniki, przygotowanie

Sałatka gyros może być także potrawą wegetariańską. Jest to sałatka warzywna z sosem gyros – bez typowo dodawanego do niej mięsa. Sałatka gyros zawiera wiele warzyw, które należy jeść jak najczęściej ze względu na ogromną ilość witamin i minerałów w nich zawartą. Jeśli jednak mamy ochotę na taką sałatkę, a jesteśmy na diecie, wybierzmy majonez o niskiej zawartości tłuszczu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Składniki sałatki gyros

Aby sałatka gyros mogła zostać przygotowana, potrzebne będa następujące składniki sałatki gyros:

  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • keczup i majonez,
  • 2-3 pomidory,
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 1 ogórek zielony średniej wielkości,
  • papryka,
  • pęczek rzodkiewki,
  • ser typu feta,
  • duża kapusta pekińska,
  • przyprawa gyros,
  • 30 dag pieczarek.
Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki
Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki [5 zdjęć]

Nie wszystkie sałatki są zdrowe. Zwłaszcza te jedzone na mieście zawierają dużo dodatkowych składników,...

zobacz galerię

2. Jak przygotować sałatkę gyros?

Wykonanie sałatki gyros zacznij od wyciśnięcia czosnku przez praskę i dodania go do jogurtu. Wymieszaj keczup i majonez w takiej ilości, by powstało około 1,5-2 szklanki sosu. Pokrój ogórki ze skórką, sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz rzodkiewki w plasterki. Paprykę pokrój w małe paseczki lub w kostkę. Poszatkuj kapustę pekińską, a ser feta pokrój w kostkę.

Kolejny krok niezbędny do tego, by powstała sałatka gyros, to odcedzenie kukurydzy. Następnie pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż je na maśle, doprawiając przyprawą gyros, pieprzem i solą. Następnym krokiem, by sałatka gyros wyszła idealna, jest włożenie pokrojonych warzyw do miseczek i odstawienie na mniej więcej dwie godziny, by puściły sok. W szklanej misce ułóż warzywa warstwami, by powstały 3 warstwy. Sałatka gyros prawie jest gotowa.

Zobacz także:

Sałatka gyros nie może jednak obejść się bez przyprawy gyros. Dlatego posyp dwie pierwsze warstwy przyprawą gyros, nałóż sos z keczupu i majonezu, po czym delikatnie go rozsmaruj. Na górnej warstwie, czyli na kapuście, rozsmaruj sos czosnkowy.

W jakiej kolejności układać składniki, by wyszła prawdziwa sałatka gyros? Licząc od dołu, w sałatce powinny znaleźć się następujące składniki: ¼ kapusty, kukurydza, rzodkiewki, przyprawa, sos, pomidory, ser feta, ogórek, przyprawa, 1/4 kapusty, sos, papryka, pieczarki, reszta kapusty, sos czosnkowy. Teraz sałatka gyros jest już gotowa!

Kalorie 294,0 kcal
Białko 20,3 g
Tłuszcz 11,4 g
Cholesterol 50,9 mg
Węglowodany 36,9 g
Błonnik 13,6 g
Witamina C 151,5 mg
Witamina A 678,6 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.