Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka gyros - składniki, przygotowanie

Avatar placeholder
Joanna Brodziak 05.03.2024 11:48
Sałatka gyros zawiera wiele warzyw, które należy jeść jak najczęściej
Sałatka gyros zawiera wiele warzyw, które należy jeść jak najczęściej (123rf.com)

Sałatka gyros może być także potrawą wegetariańską. Jest to sałatka warzywna z sosem gyros – bez typowo dodawanego do niej mięsa. Sałatka gyros zawiera wiele warzyw, które należy jeść jak najczęściej ze względu na ogromną ilość witamin i minerałów w nich zawartą. Jeśli jednak mamy ochotę na taką sałatkę, a jesteśmy na diecie, wybierzmy majonez o niskiej zawartości tłuszczu.

spis treści

1. Składniki sałatki gyros

Aby sałatka gyros mogła zostać przygotowana, potrzebne będa następujące składniki sałatki gyros:

  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • keczup i majonez,
  • 2-3 pomidory,
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 1 ogórek zielony średniej wielkości,
  • papryka,
  • pęczek rzodkiewki,
  • ser typu feta,
  • duża kapusta pekińska,
  • przyprawa gyros,
  • 30 dag pieczarek.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki
Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki [5 zdjęć]

Nie wszystkie sałatki są zdrowe. Zwłaszcza te jedzone na mieście zawierają dużo dodatkowych składników,

zobacz galerię

2. Jak przygotować sałatkę gyros?

Wykonanie sałatki gyros zacznij od wyciśnięcia czosnku przez praskę i dodania go do jogurtu. Wymieszaj keczup i majonez w takiej ilości, by powstało około 1,5-2 szklanki sosu. Pokrój ogórki ze skórką, sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz rzodkiewki w plasterki. Paprykę pokrój w małe paseczki lub w kostkę. Poszatkuj kapustę pekińską, a ser feta pokrój w kostkę.

Kolejny krok niezbędny do tego, by powstała sałatka gyros, to odcedzenie kukurydzy. Następnie pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż je na maśle, doprawiając przyprawą gyros, pieprzem i solą. Następnym krokiem, by sałatka gyros wyszła idealna, jest włożenie pokrojonych warzyw do miseczek i odstawienie na mniej więcej dwie godziny, by puściły sok. W szklanej misce ułóż warzywa warstwami, by powstały 3 warstwy. Sałatka gyros prawie jest gotowa.

Zobacz także:

Sałatka gyros nie może jednak obejść się bez przyprawy gyros. Dlatego posyp dwie pierwsze warstwy przyprawą gyros, nałóż sos z keczupu i majonezu, po czym delikatnie go rozsmaruj. Na górnej warstwie, czyli na kapuście, rozsmaruj sos czosnkowy.

W jakiej kolejności układać składniki, by wyszła prawdziwa sałatka gyros? Licząc od dołu, w sałatce powinny znaleźć się następujące składniki: ¼ kapusty, kukurydza, rzodkiewki, przyprawa, sos, pomidory, ser feta, ogórek, przyprawa, 1/4 kapusty, sos, papryka, pieczarki, reszta kapusty, sos czosnkowy. Teraz sałatka gyros jest już gotowa!

Kalorie294,0 kcal
Białko20,3 g
Tłuszcz11,4 g
Cholesterol50,9 mg
Węglowodany36,9 g
Błonnik13,6 g
Witamina C151,5 mg
Witamina A678,6 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze