Sałatka nicejska - charakterystyka, wpływ na zdrowie, przepis
Sałatka nicejska to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. W jej składzie znaleźć możemy takie produkty żywnościowe jak tuńczyk, pomidory, sałata, oliwki, anchois czy oliwa z oliwek. W opinii jednego z najpopularniejszych kucharzy na świecie, Gordona Ramsaya, potrawa wywodząca się z Nicei jest najlepszą letnią sałatką. Poniżej znajdziecie przepis na ten niezwykle smaczny, a zarazem pożywny posiłek.
1. Co to jest sałatka nicejska?
Sałatka nicejska to jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. To popularne danie wywodzące się z kuchni francuskiej smakuje naprawdę wyśmienicie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania wiele czasu.
Tradycyjny przepis na sałatkę nicejską z 1903 roku uwzględniał następujące składniki:
- pomidory,
- anchois,
- karczochy,
- oliwę z oliwek,
- czerwoną paprykę,
- czarne oliwki.
Receptura sosu sałatkowego z początku dwudziestego wieku bazowała z kolei na oliwie z oliwek, occie, świeżych ziołach, musztardzie. We współczesnej sałatce z Nicei, prócz wyżej wymienionych składników, znaleźć można również tuńczyka czy zieloną sałatę.
Kwestia odpowiednich składników do sałatki niçoise od dawna jest przedmiotem dyskusji, a nawet kontrowersji. Francuska organizacja Cercle de la Capelina d'Or publicznie wyraziła swój sprzeciw wobec stosowania do sałatki nicejskiej takich produktów jak zielona fasola, ziemniaki, kukurydza cukrowa, majonez, szalotka czy cytryna.
Jedna z najpopularniejszych francuskich potraw była niegdyś potrawą ubogiego ludu oraz powracających z morza rybaków. Obecnie serwowana jest zarówno w tanich lokalach gastronomicznych, jak i najdroższych restauracjach świata. Sałatka doskonale nadaje się jako przekąska i może być podawana na spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi czy koleżankami z pracy.
2. Jak przyrządzić sałatkę nicejską?
Do przyrządzenia sałatki nicejskiej niezbędne są te składniki:
- świeży tuńczyk lub tuńczyk z puszki (300 gramów)
- odsączone kapary (80 gramów)
- jedno małe opakowanie anchois
- dwie garści oliwek czarnych
- jeden pomidor
- liście sałaty rzymskiej
- dwa jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Jeśli używasz świeżego tuńczyka, pamiętaj o zgrillowaniu mięsa. Jeśli posługujesz się tuńczykiem z puszki, pamiętaj o odsączeniu ryby z nadmiaru wody.
Umyte liście sałaty rzymskiej ułóż na talerzach. W kolejnym kroku dodaj następne składniki: tuńczyka, pokrojone na połówki jajka, odsączone kapary i anchois. Na koniec posyp wszystko oliwkami z oliwek.
Całość dopraw sosem z dwóch łyżek oliwy, łyżeczki musztardy, łyżki octu, odrobiny soli oraz pieprzu oraz ulubionych ziół.
3. Czy sałatka nicejska jest zdrowa?
Sałatka nicejska wykazuje bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Anchois, stanowiące jeden ze składników potrawy, zawierają ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie zdrowe kwasy tłuszczowe przeciwdziałają stanom zapalnym oraz schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, anchois obfitują w takie składniki odżywcze jak białko, wapń, magnez.
Sałatka z Nicei bazuje również na czarnych oliwkach. Te małe, ciemne kuleczki są pełne zdrowych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze utrudniają utlenianie cholesterolu, co pomaga zapobiegać schorzeniom mięśnia sercowego, przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, a także wykazują działanie przeciwstarzeniowe.
Tuńczyk, będacy kolejnym składnikiem naszej sałatki, zawiera sporą dawkę witaminy D – substancji, która nie tylko poprawia naszą odporność, ale również chroni przed osteoporozą czy chorobami zwyrodnieniowymi. Ryba obfituje również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, selen, magnez, fosfor oraz potas.