Sałatka z gruszką w sosie klonowym
Cały charakter proponowanej dziś sałatce warzywno-owocowej nadaje gruszka. Jej nienachalny i słodki smak ożywia całe danie. Gruszka zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Ponadto takie sole mineralne, jak fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo.
Składniki:
- 1/3 szklanki orzeszków,
- nieduża główka sałaty lodowej,
- 3 średnie gruszki,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 2 łyżki octu,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Orzeszki wrzuć na suchą patelnię na dosłownie kilka minut – powinny nabrać złotego koloru. Zdejmij z patelni. Sałatę umyj, podrzyj w ręku i wrzuć do miski. Dorzuć do niej orzeszki i pokrojone w kwadraciki gruszki. Wszystko posyp żurawiną. W małym naczynku wymieszaj syrop klonowy, ocet, musztardę, olej, sól i pieprz. Polej mieszanką sałatkę. Podawaj na chłodno.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 281,34 kcal |
Białka | 2,93 g |
Węglowodany | 29,22 g |
Tłuszcze | 16,16 g |
Błonnik | 3,82 g |
Komentarz:
Gruszka pomaga w trawieniu, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Jako jeden z niewielu owoców gruszki zawierają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy. Nie wywołują też alergii, zatem można je podawać niemowlakom. Sałatka pyszna i zdrowa.