Trwa ładowanie...

Sałatka z gruszką w sosie klonowym

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:30
Sałatka z gruszką w sosie klonowym
Sałatka z gruszką w sosie klonowym

Cały charakter proponowanej dziś sałatce warzywno-owocowej nadaje gruszka. Jej nienachalny i słodki smak ożywia całe danie. Gruszka zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Ponadto takie sole mineralne, jak fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo.

Składniki:

  • 1/3 szklanki orzeszków,
  • nieduża główka sałaty lodowej,
  • 3 średnie gruszki,
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Orzeszki wrzuć na suchą patelnię na dosłownie kilka minut – powinny nabrać złotego koloru. Zdejmij z patelni. Sałatę umyj, podrzyj w ręku i wrzuć do miski. Dorzuć do niej orzeszki i pokrojone w kwadraciki gruszki. Wszystko posyp żurawiną. W małym naczynku wymieszaj syrop klonowy, ocet, musztardę, olej, sól i pieprz. Polej mieszanką sałatkę. Podawaj na chłodno.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie281,34 kcal
Białka2,93 g
Węglowodany29,22 g
Tłuszcze16,16 g
Błonnik3,82 g

Komentarz:

Gruszka pomaga w trawieniu, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Jako jeden z niewielu owoców gruszki zawierają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy. Nie wywołują też alergii, zatem można je podawać niemowlakom. Sałatka pyszna i zdrowa.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze