Sałatka z jajkiem - charakterystyka, dlaczego warto po nią sięgać, przepisy
Sałatka z jajkiem dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę witamin oraz składników odżywczych. Ta niezwykle zdrowa i prosta w przygotowaniu potrawa może być spożywana przez nas w formie samodzielnego posiłku lub stanowić dodatek do dania głównego. Sałatkę z jajkiem warto wzbogacić o ulubione, świeże warzywa np. pomidory czy paprykę.
1. Co to jest sałatka z jajkiem i dlaczego warto po nią sięgać?
Sałatka z jajkiem to ciekawa propozycja na szybie śniadanie czy podwieczorek. Dlaczego warto po nią sięgać? Ponieważ w jej składzie znajdują się niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu węglowodany, witaminy czy składniki mineralne.
Jajka, jako najważniejszy element sałatki, dostarczają nam pełnowartościowego białka, aminokwasów, żelaza, witaminy D, witamin z grupy B, cynku, miedzi, witaminy E, witaminy K oraz witaminy A. Oprócz antyoksydantów, zawierają także cholinę – związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych komórek. Jaja wpływają pozytywnie na kondycję naszego mózgu, poprawiają widzenie, przeciwdziałają niedokrwistości.
W zielonej sałacie znajdziemy z kolei cenną luteinę, zeaksantynę, silne antyoksydanty, chroniące nasz wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dodatkowo, sałata zielona zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, potas, żelazo, magnez, mangan. Spożywając sałatę wzmacniamy nasz układ immunologiczny oraz układ nerwowy, a takze poprawiamy działanie naszego układu trawiennego.
Sałatkę z jajkiem wzbogacić możemy o ulubione produkty takie jak:
- tuńczyk
- pomidor
- oliwki czarne
- ogórek
- szynka z piersi z kurczaka
- szynka parmeńska
- ser feta
- łosoś wędzony
- mozzarella
- fasola czerwona.
Doskonałym dopełnieniem sałatki może być sos winegret, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich lub olej z pestek winogron. Gotową potrawę warto doprawić możemy również orzechami włoskimi, pestkami dyni, pestkami słonecznika, migdałami.
2. Przepisy na sałatkę z jajkiem
2.1. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Do przygotowania sałatki z jajkiem oraz tuńczykiem, potrzebne są takie składniki jak:
- jedno opakowanie mixu sałat (np. rzymskiej i roszponki),
- dwa jajka kurze ugotowane na twardo
- jedna puszka tuńczyka
- jedna czerwona cebula
- garść czarnych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- jedna łyżka oliwa z oliwek
- sok z połówki cytyny
- sól
- pieprz
- połówka świeżej papryki.
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj jajka na twardo, a gdy będą już gotowe pokrój je na ćwiartki. Umytą i osuszoną sałatę ułóż na talerzach. Dodaj pokrojoną w drobne plasterki cebulę oraz paprykę pokrojoną na drobne kawałki.
Dopraw potrawę tuńczykiem, jajkami, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek, pieprzem oraz solą. Polej sosem całą sałatkę.
Zobacz także:
2.2. Sałatka z jajkiem i pomidorem
Do przyrządzenia sałatki z jajkiem i pomidorem niezbędne są następujące składniki:
- małe opakowanie mixu sałat
- trzy ugotowane na twardo jajka kurze
- dwa duże pomidory malinowe
Do przyrządzenia sosu sałatkowego potrzebne są z kolei:
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- trzy łyżki przegotowanej, zimnej wody
- jedna łyżka octu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak przyrządzić sałatkę z jajkiem i pomidorami? To banalnie proste. Umytą sałatę ułóż na talerzach, dopraw pokrojonymi na kawałki pomidorami malinowymi oraz ugotowanymi, pokrojonymi na ćwiartki jajkami.
W niewielkim naczyniu wymieszaj trzy łyżki oliwy z oliwek z trzema łyżkami wody, jedną łyżką octu. Dopraw miksturę solą oraz pieprzem. Dodaj gotowy sos do sałatki. Całość wymieszaj jeszcze raz. Gotowe!