Trwa ładowanie...

Sałatka z jajkiem - charakterystyka, dlaczego warto po nią sięgać, przepisy

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
04.11.2021 15:49
Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem (Adobe Stock)

Sałatka z jajkiem dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę witamin oraz składników odżywczych. Ta niezwykle zdrowa i prosta w przygotowaniu potrawa może być spożywana przez nas w formie samodzielnego posiłku lub stanowić dodatek do dania głównego. Sałatkę z jajkiem warto wzbogacić o ulubione, świeże warzywa np. pomidory czy paprykę.

spis treści

1. Co to jest sałatka z jajkiem i dlaczego warto po nią sięgać?

Sałatka z jajkiem to ciekawa propozycja na szybie śniadanie czy podwieczorek. Dlaczego warto po nią sięgać? Ponieważ w jej składzie znajdują się niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu węglowodany, witaminy czy składniki mineralne.

Jajka, jako najważniejszy element sałatki, dostarczają nam pełnowartościowego białka, aminokwasów, żelaza, witaminy D, witamin z grupy B, cynku, miedzi, witaminy E, witaminy K oraz witaminy A. Oprócz antyoksydantów, zawierają także cholinę – związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych komórek. Jaja wpływają pozytywnie na kondycję naszego mózgu, poprawiają widzenie, przeciwdziałają niedokrwistości.

W zielonej sałacie znajdziemy z kolei cenną luteinę, zeaksantynę, silne antyoksydanty, chroniące nasz wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dodatkowo, sałata zielona zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, potas, żelazo, magnez, mangan. Spożywając sałatę wzmacniamy nasz układ immunologiczny oraz układ nerwowy, a takze poprawiamy działanie naszego układu trawiennego.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sałatkę z jajkiem wzbogacić możemy o ulubione produkty takie jak:

Doskonałym dopełnieniem sałatki może być sos winegret, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich lub olej z pestek winogron. Gotową potrawę warto doprawić możemy również orzechami włoskimi, pestkami dyni, pestkami słonecznika, migdałami.

2. Przepisy na sałatkę z jajkiem

2.1. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Do przygotowania sałatki z jajkiem oraz tuńczykiem, potrzebne są takie składniki jak:

  • jedno opakowanie mixu sałat (np. rzymskiej i roszponki),
  • dwa jajka kurze ugotowane na twardo
  • jedna puszka tuńczyka
  • jedna czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • jedna łyżka oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytyny
  • sól
  • pieprz
  • połówka świeżej papryki.

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj jajka na twardo, a gdy będą już gotowe pokrój je na ćwiartki. Umytą i osuszoną sałatę ułóż na talerzach. Dodaj pokrojoną w drobne plasterki cebulę oraz paprykę pokrojoną na drobne kawałki.

Dopraw potrawę tuńczykiem, jajkami, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek, pieprzem oraz solą. Polej sosem całą sałatkę.

Zobacz także:

2.2. Sałatka z jajkiem i pomidorem

Do przyrządzenia sałatki z jajkiem i pomidorem niezbędne są następujące składniki:

  • małe opakowanie mixu sałat
  • trzy ugotowane na twardo jajka kurze
  • dwa duże pomidory malinowe

Do przyrządzenia sosu sałatkowego potrzebne są z kolei:

  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • trzy łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • jedna łyżka octu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak przyrządzić sałatkę z jajkiem i pomidorami? To banalnie proste. Umytą sałatę ułóż na talerzach, dopraw pokrojonymi na kawałki pomidorami malinowymi oraz ugotowanymi, pokrojonymi na ćwiartki jajkami.

W niewielkim naczyniu wymieszaj trzy łyżki oliwy z oliwek z trzema łyżkami wody, jedną łyżką octu. Dopraw miksturę solą oraz pieprzem. Dodaj gotowy sos do sałatki. Całość wymieszaj jeszcze raz. Gotowe!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze