Trwa ładowanie...

Sałatka z jajkiem - charakterystyka, dlaczego warto po nią sięgać, przepisy

Sałatka z jajkiem dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę witamin oraz składników odżywczych. Ta niezwykle zdrowa i prosta w przygotowaniu potrawa może być spożywana przez nas w formie samodzielnego posiłku lub stanowić dodatek do dania głównego. Sałatkę z jajkiem warto wzbogacić o ulubione, świeże warzywa np. pomidory czy paprykę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to jest sałatka z jajkiem i dlaczego warto po nią sięgać?

Sałatka z jajkiem to ciekawa propozycja na szybie śniadanie czy podwieczorek. Dlaczego warto po nią sięgać? Ponieważ w jej składzie znajdują się niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu węglowodany, witaminy czy składniki mineralne.

Jajka, jako najważniejszy element sałatki, dostarczają nam pełnowartościowego białka, aminokwasów, żelaza, witaminy D, witamin z grupy B, cynku, miedzi, witaminy E, witaminy K oraz witaminy A. Oprócz antyoksydantów, zawierają także cholinę – związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych komórek. Jaja wpływają pozytywnie na kondycję naszego mózgu, poprawiają widzenie, przeciwdziałają niedokrwistości.

W zielonej sałacie znajdziemy z kolei cenną luteinę, zeaksantynę, silne antyoksydanty, chroniące nasz wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dodatkowo, sałata zielona zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, potas, żelazo, magnez, mangan. Spożywając sałatę wzmacniamy nasz układ immunologiczny oraz układ nerwowy, a takze poprawiamy działanie naszego układu trawiennego.

Sałatkę z jajkiem wzbogacić możemy o ulubione produkty takie jak:

Doskonałym dopełnieniem sałatki może być sos winegret, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich lub olej z pestek winogron. Gotową potrawę warto doprawić możemy również orzechami włoskimi, pestkami dyni, pestkami słonecznika, migdałami.

Zobacz także:

2. Przepisy na sałatkę z jajkiem

2.1. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Do przygotowania sałatki z jajkiem oraz tuńczykiem, potrzebne są takie składniki jak:

  • jedno opakowanie mixu sałat (np. rzymskiej i roszponki),
  • dwa jajka kurze ugotowane na twardo
  • jedna puszka tuńczyka
  • jedna czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • jedna łyżka oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytyny
  • sól
  • pieprz
  • połówka świeżej papryki.

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj jajka na twardo, a gdy będą już gotowe pokrój je na ćwiartki. Umytą i osuszoną sałatę ułóż na talerzach. Dodaj pokrojoną w drobne plasterki cebulę oraz paprykę pokrojoną na drobne kawałki.

Dopraw potrawę tuńczykiem, jajkami, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek, pieprzem oraz solą. Polej sosem całą sałatkę.

Zobacz także:

2.2. Sałatka z jajkiem i pomidorem

Do przyrządzenia sałatki z jajkiem i pomidorem niezbędne są następujące składniki:

  • małe opakowanie mixu sałat
  • trzy ugotowane na twardo jajka kurze
  • dwa duże pomidory malinowe

Do przyrządzenia sosu sałatkowego potrzebne są z kolei:

  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • trzy łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • jedna łyżka octu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak przyrządzić sałatkę z jajkiem i pomidorami? To banalnie proste. Umytą sałatę ułóż na talerzach, dopraw pokrojonymi na kawałki pomidorami malinowymi oraz ugotowanymi, pokrojonymi na ćwiartki jajkami.

W niewielkim naczyniu wymieszaj trzy łyżki oliwy z oliwek z trzema łyżkami wody, jedną łyżką octu. Dopraw miksturę solą oraz pieprzem. Dodaj gotowy sos do sałatki. Całość wymieszaj jeszcze raz. Gotowe!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.