Sałatka z pomidorami - właściwości pomidorów i przepisy na najlepsze sałatki

Sałatka z pomidorami to pomysł na błyskawiczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Pomidory są jednymi z najbardziej wartościowych warzyw, które poprawiają odporność organizmu, pozytywnie wpływają na pracę serca i układ nerwowy. Sałatka z pomidorami pasuje na każdą okazję, można podać ją z oliwą z oliwek, dressingiem na bazie miodu i musztardy, vinegrettem lub sosem na bazie jogurtu.

Sałatka z pomidorami ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.Sałatka z pomidorami ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Właściwości pomidorów

Pomidory to źródło witaminy C, E, PP, K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Dodatkowo dostarczają potasu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi oraz magnezu.

Okazuje się, że te czerwone warzywa zawiera sporą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i sprzyja walce o szczuplejszą sylwetkę.

Dodatkowo zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, wykazują właściwości moczopędne i wspierają pracę serca. Ich dużą zaletą jest również działanie antymiażdżycowe, podnoszenie naturalnej odporności organizmu, a także redukcja stresu.

Okazuje się, że pomidory są uznawane za istotny czynnik profilaktyki raka prostaty i raka szyjki macicy. Jednocześnie ograniczają one wpływ wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się organizmu, nawilżają skórę, zmniejszają trądzik i przebarwienia.

Przepisy najlepsze na sałatki z pomidorami

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy i kroimy w stosunkowo cienkie plasterki. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i kroimy w taki sam sposób jak pomidory. Na talerzu układamy naprzemiennie ser, plasterek pomidora oraz listek bazylii. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu oraz polewamy oliwą z oliwek.

Sałatka z pomidorami i wędzonym twarogiem

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe,
  • 130 g twarogu wędzonego,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki octu balsamicznego,
  • świeża bazylia,
  • sól himalajska,
  • czarnuszka.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, kroimy w jednakowe plasterki i układamy na talerzu. Posypujemy solą i polewamy sosem, przygotowanym z miodu, oliwy i octu balsamicznego. Wierzch pokrywamy pokruszonym twarogiem, posypujemy odrobiną czarnuszki i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Sałatka z pomidorami i rukolą

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • mały zielony ogórek,
  • 120 g mozzarelli,
  • 2-3 garści rukoli,
  • bagietka,
  • oliwa.

Składniki na dressing:

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rukolę myjemy, osuszamy i wkładamy do większej miski. Do naczynia wsypujemy też pokrojone w kostkę pomidory, ogórka oraz mozzarellę.

Bagietkę kroimy w plasterki, a polewamy je odrobiną oliwy i podpiekamy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Grzanki podajemy razem z sałatką polaną dressingiem.

Sałatka z pomidorami na zimę

Składniki:

  • 1 kg twardych pomidorów,
  • 150 g cebuli,
  • pół litra wody,
  • 50 ml 10% octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 goździki,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • pół łyżki oleju do każdego słoika.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, usuwamy z nich zgrubienie przy łodydze i kroimy w 5 mm plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Wyparzone słoiki napełniamy naprzemiennie pomidorami i cebulą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, listki laurowe, ocet, cukier oraz goździki. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i od razu zalewamy słoiki wypełnione pomidorami.

Do każdego słoika wkładamy po kawałku liścia laurowego, ziarenka pieprzu oraz goździki. Po zalaniu przetworów na wierzch każdego słoika wylewamy pół łyżki oleju.

Brzegi słoików wycieramy za pomocą ręcznika papierowego i zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką kuchenną, wkładamy przetwory i nalewamy letniej wody do 3/4 wysokości słoików.

Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy słoiki odstawiając je do góry dnem, zmieniamy ich pozycję dopiero gdy zawartość całkowicie wystygnie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka