Sałatka złocisty przysmak z sosem jabłkowym
Sałatka „tęcza” – czyli bogactwo kolorów i wartości odżywczych a przy tym mniej niż 150 kcal w jednej porcji. Taki zestaw warzyw to potężna dawka witaminy A - warunkującej dobry wzrok. Witamina ta jest również witaminą piękności, gdyż działa leczniczo na kruche paznokcie, łysienie, łuszczycę, trądzik i przesuszoną skórę.
Składniki
- 4 żółte pomidory,
- pomarańczowa papryka,
- 10 dag różyczek brokułów,
- cienki por sałatkowy,
- 4 łyżki czarnych marynowanych oliwek bez pestek,
- 4 łyżki oliwek,
- 3 łyżki jabłkowego octu winnego,
- łyżeczka płynnego miodu,
- 3 łyżki soku jabłkowego,
- łyżka posiekanego koperku,
- szczypta nasion kopru włoskiego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Por oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w grubsze talarki, przelać na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Dokładnie osączyć. Różyczki brokułów blanszować 3 minuty w lekko osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić nasady ogonków i pokroić w cząstki. Oliwki osączyć z zalewy, przekroić na połówki. Składniki przełożyć do salaterki i wymieszać. Oliwę ubić z octem, sokiem jabłkowym, miodem, koperkiem oraz szczyptą soli i pieprzu i nasion kopru. Polać sosem sałatkę, lekko wymieszać i odstawić pod przykryciem na 20 minut, aby smaki się połączyły.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 131,05 kcal |
Białka | 2,85 g |
Tłuszcze | 10,45 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 9,92 g |
Błonnik | 3,4 g |
Witamina C | 94,79 mg |
Witamina A | 365,75 µg |
Komentarz
Brokuły zawierają kwas foliowy, który nie tylko jest wielkim sprzymierzeńcem przyszłym mam, ale także bierze udział w produkcji serotoniny - hormonu szczęścia. Potrawa zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6.