Sałatki na Wigilię - najlepsze przepisy na świąteczne sałatki
Sałatki na Wigilię powinny być przygotowane na bazie warzyw i ryb, zgodnie z tradycją nie mogą zawierać mięsa. Zwykle miesza się je z majonezem i doprawia solą oraz pieprzem. Sałatki na Wigilię najczęściej składają się z ugotowanych i świeżych warzyw, takich jak ziemniaki, marchew, jajka, ogórki kiszone oraz jabłka. Sałatki po połączeniu z sosem mają wielowymiarowy smak, sporą ilość kalorii oraz tłuszczu. Mimo to sałatki na Wigilię cieszą się ogromną popularnością i znikają ze stołów również w kolejne dni.
1. Przepisy na sałatki na Wigilię
1.1. Sałatka jarzynowa
- 3 ziemniaki,
- 4 duże marchewki,
- 2 pietruszki,
- niewielki kawałek selera,
- 4 duże ogórki kiszone,
- biała część pora,
- 400 g groszku konserwowego,
- 4 jajka,
- ok. 1 szklanka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Dokładnie obieramy i myjemy ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera. Warzywa wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości pod przykryciem, ale tak by się nie rozpadały.
Po ugotowaniu od razu wyjmujemy je z wody i odkładamy na talerz do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo, a następnie zalewamy zimną wodą na chwilę przed obieraniem.
Ogórki kiszone i jabłka obieramy ze skórki, odkładamy na talerz z ugotowanymi warzywami, groszek odcedzamy z zalewy i wsypujemy do dużej miski przeznaczonej na sałatkę jarzynową.
Świeże i ugotowane warzywa oraz jajka kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miski z groszkiem. Całość mieszamy dokładnie z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
1.2. Sałatka śledziowo-ziemniaczana na Wigilię
Składniki:
- 70 dag śledzi,
- kilogram ziemniaków,
- 50 dag ogórków kiszonych,
- 1,5 cebuli,
- 5-6 łyżek majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Śledzie namaczamy na cztery godziny w wodzie lub na dwie godziny w mleku. Następnie dokładnie je myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ostudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cebulą, ogórkami i śledziami. Całość doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
1.3. Sałatka z buraków na Wigilię
Składniki:
- 6 buraków,
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 ziemniaki,
- 4 marchewki,
- 4 jajka,
- jabłko,
- 2 małe cebule,
- sól i biały pieprz,
- pół szklanki gęstej słodkiej śmietanki,
- 1,5 łyżki octu winnego,
- cukier,
- sól.
Sposób przygotowania:
Nieobrane buraki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy aż staną się miękkie. W osobnym garnku gotujemy marchewkę i ziemniaki, również w łupinkach. Dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy, ogórki i jabłka obieramy oraz kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, a następnie wszystkie pokrojone składniki przesypujemy do większej miski.
Śmietanę mieszamy z octem, dużą szczyptą cukru i niewielką ilością soli. Wszystkie składniki łączymy z sosem, na koniec doprawiamy białym pieprzem.
1.4. Sałatka z tuńczykiem i ananasem na Wigilię
Składniki:
- 4 puszki tuńczyka,
- 2 puszki kukurydzy,
- 2 puszki ananasa,
- 2 garści żurawiny,
- 4 łyżki majonezu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Żurawinę drobno siekamy, natomiast ananasa kroimy w kostkę. Składniki wsypujemy do większego naczynia, mieszamy z odcedzonym i pokrojonym tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.