Trwa ładowanie...

Sałatki na Wigilię - najlepsze przepisy na świąteczne sałatki

 Paula Jakubasik
07.12.2021 13:51
Sałatki na Wigilię nie powinny zawierać mięsa.
Sałatki na Wigilię nie powinny zawierać mięsa. (adobestock)

Sałatki na Wigilię powinny być przygotowane na bazie warzyw i ryb, zgodnie z tradycją nie mogą zawierać mięsa. Zwykle miesza się je z majonezem i doprawia solą oraz pieprzem. Sałatki na Wigilię najczęściej składają się z ugotowanych i świeżych warzyw, takich jak ziemniaki, marchew, jajka, ogórki kiszone oraz jabłka. Sałatki po połączeniu z sosem mają wielowymiarowy smak, sporą ilość kalorii oraz tłuszczu. Mimo to sałatki na Wigilię cieszą się ogromną popularnością i znikają ze stołów również w kolejne dni.

spis treści

1. Przepisy na sałatki na Wigilię

1.1. Sałatka jarzynowa

  • 3 ziemniaki,
  • 4 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • niewielki kawałek selera,
  • 4 duże ogórki kiszone,
  • biała część pora,
  • 400 g groszku konserwowego,
  • 4 jajka,
  • ok. 1 szklanka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Dokładnie obieramy i myjemy ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera. Warzywa wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości pod przykryciem, ale tak by się nie rozpadały.

Po ugotowaniu od razu wyjmujemy je z wody i odkładamy na talerz do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo, a następnie zalewamy zimną wodą na chwilę przed obieraniem.

Ogórki kiszone i jabłka obieramy ze skórki, odkładamy na talerz z ugotowanymi warzywami, groszek odcedzamy z zalewy i wsypujemy do dużej miski przeznaczonej na sałatkę jarzynową.

Świeże i ugotowane warzywa oraz jajka kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miski z groszkiem. Całość mieszamy dokładnie z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.

1.2. Sałatka śledziowo-ziemniaczana na Wigilię

Składniki:

  • 70 dag śledzi,
  • kilogram ziemniaków,
  • 50 dag ogórków kiszonych,
  • 1,5 cebuli,
  • 5-6 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Śledzie namaczamy na cztery godziny w wodzie lub na dwie godziny w mleku. Następnie dokładnie je myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ostudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cebulą, ogórkami i śledziami. Całość doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.

1.3. Sałatka z buraków na Wigilię

Składniki:

  • 6 buraków,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 marchewki,
  • 4 jajka,
  • jabłko,
  • 2 małe cebule,
  • sól i biały pieprz,
  • pół szklanki gęstej słodkiej śmietanki,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • cukier,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Nieobrane buraki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy aż staną się miękkie. W osobnym garnku gotujemy marchewkę i ziemniaki, również w łupinkach. Dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy, ogórki i jabłka obieramy oraz kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, a następnie wszystkie pokrojone składniki przesypujemy do większej miski.

Śmietanę mieszamy z octem, dużą szczyptą cukru i niewielką ilością soli. Wszystkie składniki łączymy z sosem, na koniec doprawiamy białym pieprzem.

1.4. Sałatka z tuńczykiem i ananasem na Wigilię

Składniki:

  • 4 puszki tuńczyka,
  • 2 puszki kukurydzy,
  • 2 puszki ananasa,
  • 2 garści żurawiny,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Żurawinę drobno siekamy, natomiast ananasa kroimy w kostkę. Składniki wsypujemy do większego naczynia, mieszamy z odcedzonym i pokrojonym tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze