Trwa ładowanie...

Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje partię produktów

 Karolina Rozmus
01.12.2021 15:13
Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje partię produktów
Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje partię produktów (Pixabay)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tatara wołowego. W surowym produkcie mięsnym wykryto groźną bakterię. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie nakazał natychmiastowe rozpoczęcie procedury wycofania skażonego Salmonellą produktu.

spis treści

1. Salmonella – zagrożenia

"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g" – jak informuje GIS.

Salmonella spp. odpowiedzialna jest za chorobę o nazwie salmonelloza, którą zaliczamy do pocztu chorób zakaźnych. Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce.

Do zakażenia pałeczkami paraduru może dojść przez spożycie m.in. skażonego surowego czy niedogotowanego mięsa, lodów, jaj. Produkty odzwierzęce są najbardziej narażone na skażenie tym patogenem.

Zobacz film: "Zepsute mięso w lodówce. Tych kilku oznak lepiej nie lekceważyć"

Choroba powoduje bóle brzucha, biegunkę, nudności i wymioty oraz wysoką gorączkę i złe samopoczucie. Dla dzieci czy osób starszych, a także pacjentów z obniżoną odpornością salmonelloza może być wyjątkowo groźna.

2. Wycofanie produktu – szczegóły

GIS podał szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: – Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 3210312
  • Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

GIS ostrzega przed spożywaniem wymienionych produktów i zaleca, by w przypadku wystąpienia niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.

Poinformował również, że "producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze