Trwa ładowanie...

Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje partię produktów

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 01.12.2021 15:13
Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje partię produktów
Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje partię produktów (Pixabay)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tatara wołowego. W surowym produkcie mięsnym wykryto groźną bakterię. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie nakazał natychmiastowe rozpoczęcie procedury wycofania skażonego Salmonellą produktu.

spis treści

1. Salmonella – zagrożenia

"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g" – jak informuje GIS.

Salmonella spp. odpowiedzialna jest za chorobę o nazwie salmonelloza, którą zaliczamy do pocztu chorób zakaźnych. Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce.

Zobacz film: "Zepsute mięso w lodówce. Tych kilku oznak lepiej nie lekceważyć"

Do zakażenia pałeczkami paraduru może dojść przez spożycie m.in. skażonego surowego czy niedogotowanego mięsa, lodów, jaj. Produkty odzwierzęce są najbardziej narażone na skażenie tym patogenem.

Choroba powoduje bóle brzucha, biegunkę, nudności i wymioty oraz wysoką gorączkę i złe samopoczucie. Dla dzieci czy osób starszych, a także pacjentów z obniżoną odpornością salmonelloza może być wyjątkowo groźna.

2. Wycofanie produktu – szczegóły

GIS podał szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: – Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 3210312
  • Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

GIS ostrzega przed spożywaniem wymienionych produktów i zaleca, by w przypadku wystąpienia niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.

Poinformował również, że "producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze