Sanepid ostrzega Polaków. Tych błędów nie popełniają prawdziwi grzyboznawcy

Październikowa aura sprzyja grzybiarzom. Ci, którzy na grzybobranie nie znajdą czasu, za grzybami będą się rozglądać na lokalnych bazarkach. Sanepid apeluje, by również tam zachować szczególną ostrożność. Z kolei osoby, które będą poszukiwać leśnych skarbów na własną rękę, powinny wiedzieć, jak je zbierać i przechowywać, by uniknąć poważnego zatrucia.

Wysyp grzybów nie tylko w lasach. Sanepid ostrzega kupującychWysyp grzybów nie tylko w lasach. Sanepid ostrzega kupujących
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Kupujesz grzyby na targu? O tym pamiętaj

Można przypuszczać, że sprzyjająca grzybobraniu pogoda sprawi, że Polacy w najbliższy weekend ruszą tłumnie do lasów. Ci, którzy nie znajdą na to czasu, leśnych skarbów będą szukać na lokalnych bazarkach. Powinni jednak mieć świadomość, że sprzedaż regulują warunki obrotu grzybami świeżymi i suszonymi.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U 2011 Nr 115, poz. 672 r.) sprzedawca musi posiadać atest.

Wystawia go klasyfikator, czyli osoba, która ukończyła specjalistyczny kurs i otrzymała świadectwo od Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub grzyboznawca, który musi posiadać wyższe wykształcenie oraz zdobyć odpowiednie uprawnienia.

Nie zbieraj grzybów do plastikowej torebki

Dokument zawiera informacje o gatunku i pochodzeniu grzybów. - Atest na grzyby świeże obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni Celsjusza - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie grzyboznawczyni Joanna Gąsior z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

W lasach nie brakuje grzybów
W lasach nie brakuje grzybów © Getty Images

- Należy zaznaczyć, że grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych można sprzedawać wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem posiadania ważnego atestu - dodaje ekspertka.

Wysyp grzybów w sieci

Prawdziwy wysyp widać na bazarach i targowiskach, ale bez problemu można też znaleźć oferty sprzedaży grzybów pochodzące od prywatnych osób. Publikują ogłoszenia w sieci, na lokalnych grupach na Facebooku. Choć tego typu posty cieszą się dużym zainteresowaniem, bo nierzadko oferowane grzyby są tańsze niż na targu, to lepiej zachować ostrożność.

Na lokalnych grupach na Facebooku można trafić na oferty sprzedaży grzybów
Na lokalnych grupach na Facebooku można trafić na oferty sprzedaży grzybów © Facebook

- Zawsze apelujemy, by klienci kupowali grzyby z pewnego źródła, by byli w stanie zweryfikować m.in. to, czy sprzedający posiada atest na dany zbiór. Kupowanie grzybów przez internet w mojej ocenie jest bardzo ryzykownym zachowaniem - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Agnieszka Dados, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Sanepid ostrzega, by szczególną ostrożność zachować przy zakupie grzybów suszonych
Sanepid ostrzega, by szczególną ostrożność zachować przy zakupie grzybów suszonych © Facebook

Podkreśla również, że wyjątkowo niebezpieczne może się okazać kupowanie okazów suszonych.

- W tym wypadku należy zachować szczególną ostrożność. Nawet nasi grzyboznawcy w niektórych sytuacjach odmawiają wydania atestu na grzyby suszone. Niestety, nie zawsze z całą pewnością da się ocenić, że dana partia zawiera wyłącznie jadalne, bezpieczne dla zdrowia gatunki. Tym większą ostrożność zachowajmy przy zakupie przez internet grzybów suszonych - podkreśla rzecznik.

Zdaniem Agnieszki Dados lepiej unikać zakupu grzybów, które zostały wcześniej obrane i pokrojone. W obu przypadkach identyfikacja może być utrudniona czy wręcz niemożliwa.

Na lokalnych grupach na Facebooku można trafić na oferty sprzedaży grzybów
Na lokalnych grupach na Facebooku można trafić na oferty sprzedaży grzybów © Getty Images

- To kolejna pułapka, na jaką trzeba uważać. Obrane i pokrojone owocniki mogą być trudne do identyfikacji. O tym powinny pamiętać także osoby, które zgłaszają się do nas w celu oceny grzybów w zakresie przydatności do spożycia - tłumaczy.

- Nasi klasyfikatorzy czy grzyboznawcy dokonują oceny wyłącznie całych, w dodatku dorosłych owocników - mówi i dodaje, że eksperci "odmawiają klasyfikacji" grzybów obranych czy pokrojonych.

Jak bezpiecznie zbierać i kupować grzyby?

- Zdecydowanie lepiej kupować grzyby na targowisku, ponieważ łatwiej pewne dane zweryfikować. Pamiętajmy, że bardzo ważne w kontekście zdrowia jest to, w jaki sposób były transportowane. Nawet grzyby jadalne przechowywane w plastikowych wiadrach czy foliowych torbach mogą po pewnym czasie ulec zepsuciu i stać się przyczyną zatrucia - mówi Agnieszka Dados.

Dodaje, że kupując grzyby na targu, warto również poprosić sprzedawcę o atest. - Jeżeli cokolwiek zapala nam czerwoną lampkę, to nie kupujmy grzybów. W tym wypadku chodzi o zdrowie, a niekiedy nawet życie ludzkie - apeluje rzecznik sanepidu.

Ostrożność oczywiście należy zachować także, a może zwłaszcza podczas samodzielnego zbierania grzybów. Jak poinformowała katowicka TVP, na oddział toksykologii w Szpitalu Świętej Barbary w Sosnowcu trafiły dwie osoby. Niestety najczęściej za niebezpieczne zatrucia odpowiada niedostateczna wiedza. O pomyłkę nietrudno, bo choć w Polsce mamy 1400 gatunków grzybów, to 200-250 gatunków stanowią grzyby trujące.

- Ze swoimi zbiorami możemy zgłosić się do lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej. W sezonie grzybowym zarówno w powiatowych, jak i wojewódzkich stacjach sanitarno-epidemiologicznych dyżurują grzyboznawcy i klasyfikatorzy, którzy bezpłatnie ocenią przyniesione zbiory - mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Gąsior.

Ekspertka tłumaczyła również, że niejadalne i trujące grzyby, jakie najczęściej omyłkowo trafiają do naszych koszyków, to goryczaki żółciowe oraz krowiaki podwinięte, lisówki pomarańczowe, pieczarki karbolowe, maślanki wiązkowe, czubajki ogrodowe, muchomory jadowite oraz najbardziej niebezpieczne muchomory zielonawe. Zagrożenie stanowi również, jak tłumaczyła, zbieranie owocników starych i przejrzałych.

- Grzybów nie należy zbierać do reklamówek i plastikowych wiaderek, ponieważ w wyniku braku dostępu powietrza ulegają one zaparzeniu, a zawarte w nich białko ścina się i ulega rozkładowi. W ten sposób grzyby jadalne staną się trujące, mogą też wywołać poważne zatrucia pokarmowe - podkreśliła Joanna Gąsior.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka