Sekret szczupłej sylwetki Francuzek. Dodany do zupy spala tłuszcz

W Polsce to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Czasem dodajemy pora do surówki, ale najczęściej wrzucamy do zup, by nadał im charakterystycznego aromatu cebuli. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że por to źródło błonnika i witamin, a także warzywo nieodzowne na diecie. Świetnie to rozumieją Francuzki.

Jest źródłem błonnika i witamin, może też wspomagać odchudzanieJest źródłem błonnika i witamin, może też wspomagać odchudzanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Pora na pora. To źródło cennych składników

Por jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także magnezu, miedzi, żelaza czy manganu. To jednak nie wszystko, bo podobnie jak inne warzywa z grupy czosnkowatych, jest źródłem roślinnych związków – allicyny i kempferolu czy barwnika będącego silnym przeciwutleniaczembeta-karotenu.

Szereg badań wykazał, że z uwagi na obecność witamin i flawonoidów spożywanie porów wykazuje działanie prozdrowotne:

  • przeciwnowotworowe – przeciwutleniacze obecne w roślinach czosnkowatych mogą naprawiać uszkodzone DNA,
  • wspiera zdrowie kości – pory są także źródłem witaminy K, a według badań istnieje związek między prawidłowym stężeniem witaminy w organizmie i mniejszym ryzykiem osteoporozy,
  • wpływa pozytywnie na wzrok – dwie substancje, czyli luteina oraz zeaksantyna zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
  • obniża poziom glukozy oraz cholesterolu LDL dzięki zawartości allicyny,
  • wspiera układ sercowo-naczyniowy – kwas foliowy wykazuje działanie protekcyjne w stosunku do naczyń krwionośnych, kempferol zmniejsza stan zapalny i ryzyko zawału mięśnia sercowego, z kolei dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi.

Warzywa, które mają więcej żelaza niż mięso

Pory należą do warzyw czosnkowatych
Pory należą do warzyw czosnkowatych © Pixabay

Nieodzowny na diecie odchudzającej

Pora cenią sobie Francuzi, szczególnie dbające o linię Francuzki. A przynajmniej tak wynika z głośnej książki "Francuzki nie tyją: tajemnica jedzenia dla przyjemności" Mirelle Guiliano. Autorka wspomina, jak schudła po przybyciu do Francji dzięki "diecie porowej". Guiliano jadła zupę porową i okazało się, że schudła kilka kilogramów.

- Pory są dietetycznym pożywieniem Francuzek. Gotujemy je i pijemy wodę. To nasza magiczna sztuczka i mały sekret - mówiła Sylvie, bohaterka popularnego obecnie serialu "Emily w Paryżu".

Na czym polega fenomen odchudzający pora czy też zupy porowej? To wyjątkowe warzywo ma ok. 30 kcal w 100 gramach oraz od 1,8 do 9 g błonnika. Co więcej, zawiera zarówno błonnik nierozpuszczalny, który wspiera perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, jak i rozpuszczalny, który tworzy ochronną powłoczkę w układzie pokarmowym, zwiększa uczucie sytości po posiłku i sprzyja odżywieniu mikrobioty jelitowej.

Dla osób na diecie cenną zaletą spożywania porów będzie także ich działanie diuretyczne. Niska zawartość sodu i wysoka potasu sprawia, że łatwiej można pozbyć się nagromadzonej w organizmie wody, która często powoduje obrzęki.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka