Ser biały – odmiany, kalorie. Przepisy na naleśniki, pierogi i makaron z serem

Ser biały ma wiele rodzajów, a każdy z nich jest wyjątkowy dzięki swojemu smakowi i właściwościom odżywczym. Sprawdź, ile mają kalorii i co można z nich przyrządzić.

Zdjęcie przedstawia kawałki białego seraZdjęcie przedstawia kawałki białego sera
Źródło zdjęć: © pl.123rf.com

Popularne odmiany sera białego

Sery to produkty, które na ogół powstają z mleka krów, kóz oraz owiec i tak jak mleko zwykle mają biały kolor. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian białych serów o różnych smakach, konsystencji oraz mających różne kulinarne zastosowania.

Ser feta

Ser feta to półmiękki, kruchy i wilgotny ser o chropowatej powierzchni i śnieżnobiałym kolorze, wywodzący się z Grecji. Ten tradycyjny ser biały przyrządzany jest z koziego lub owczego mleka albo z połączenia obydwu.

Feta znana jest z cierpkiego, słonego smaku. Wpływa na to przechowywanie białego sera w solance (słonej, mlecznej zalewie), przez co jest wilgotny i ma charakterystyczny posmak.

Czy sery są zdrowe?

Ser feta wykorzystywany jest głównie w kuchni greckiej. Najprościej podać go w plasterkach, skropionego oliwą, dodając do niego pomidory i oliwki. Największym powodzeniem cieszy się jednak sałatka grecka z serem feta.

Ser mozzarella

Mozzarella to tłusty, półmiękki ser o mlecznym, łagodnym smaku. Początkowo produkt włoskiego pochodzenia wytwarzany był tylko z mleka bawolego. Współcześnie mozzarella jest jednak robiona z częściowo odtłuszczonego lub całkiem odtłuszczonego mleka krowiego. Czasami też przy produkcji sera białego miesza się te obydwa składniki.

Podczas wytwarzania mozzarelli skrzep serowy zanurza się w gorącej serwatce, a następnie rozciąga i ugniata, nadając białemu serowi elastyczną konsystencję. Finalnie w sklepach możemy znaleźć ser mozzarella w formie kul o różnych rozmiarach, które sprzedawane są w zalewie. Ten produkt sprawdza się często w formie sera smażonego dodawanego głównie do zapiekanek, przystawek i pizzy.

Ser ricotta

Ricotta to biały, wilgotny, niedojrzewający ser o lekko słodkim smaku, który powstaje z serwatki mleka krowiego lub koziego odprowadzanej podczas produkcji sera mozzarella lub provolone. Ricotta technicznie rzecz biorąc, jest produktem ubocznym sera, który jest podgrzewany w celu utworzenia nowego serowego przysmaku. Słowo "ricotta" pochodzi zaś od łacińskiego "recocta", co oznacza "dwa razy ugotowane".

Ten rodzaj sera białego dobrze komponuje się z migdałami, czosnkiem, gałką muszkatołową, szpinakiem, pomidorami i wanilią. Sprawdza się także jako dodatek do ciast, farszów, sosów, deserów i zapiekanek. Ser ricotta może być również spożywany samodzielnie.

Ser mascarpone

Ser mascarpone jest kolejnym serem białym, który wywodzi się z Włoch. To produkt otrzymywany z mleka krowiego, a dokładniej ze śmietanki. To wpływa na jego delikatny, słodki smak z nutą lekkiej kwaskowatości. Mascarpone w swojej konsystencji przypomina trochę masło. Jest kremowy, rozciągliwy, ale dość zwarty.

Ten biały ser sprawdza się jedzony samodzielnie, ale wykorzystuje się go również w sosach jako zamiennik śmietany oraz w zupach. Najczęściej jednak jest stosowany do przygotowywania deserów np. słynnego ciasta tiramisu, serników na zimno oraz mas tortowych.

Ser tofu

Ser tofu jest jedynym serem białym w tym zestawieniu, który przygotowywany jest z mleka sojowego po wcześniejszym oddzieleniu zsiadłego mleka i serwatki. Zsiadłe mleko sojowe poddawane jest prasowaniu, po to by powstały bloki sera.

Tofu nie ma określonego smaku, dlatego stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań. Nadaje się do słodkich i pikantnych potraw, ale też do zup, sałatek, jajecznicy i surówek. Zaletą tego sera białego jest to, że przejmuje smak składników, które są z nim przyrządzane.

Ser biały – kalorie

Każdy z przedstawionych powyżej serów białych ma określoną liczbę kalorii. Okazuje się, że najbardziej kaloryczny jest ser mascarpone, ponieważ zawiera aż 394 kcal w 100 g. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten biały ser ma wysoką zawartość tłuszczu (aż 80 procent).

Następny w kolejności jest ser mozzarella, który ma delikatną konsystencję, przez co wydaje się lekkim produktem. Jednak tak nie jest, bo ser zawiera 280 kcal w 100-gramowym kawałku. Tuż za nim plasuje się odrobinę mniej kaloryczny ser feta, gdzie w 100 gramach serowego wyrobu znajdziemy 263 kcal. Ten rodzaj sera białego zawiera wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu.

Ser ricotta plasuje się na przedostatnim miejscu z ilością 174 kcal zawartych w 100 g produktu. Niewątpliwą zaletą tego białego sera jest niska zawartość tłuszczu.

Ostatnim, najchudszym serem białym w tym zestawieniu jest tofu, który w zależności od rodzaju zawiera od 40 do 130 kcal, czyli jest niskokaloryczny. Ten roślinny produkt nie zawiera też cholesterolu.

Przepisy na dania z białym serem: naleśniki, pierogi i makaron

Wśród najpopularniejszych dań z serem białym wyróżnia się naleśniki, pierogi i makaron.

Naleśniki z serem na słodko najlepiej będą smakowały z mascarpone. Aby wykonać to danie, należy połączyć mleko, jajka i mąkę oraz dodać odrobinę soli i cukru do smaku. Tak powstałe ciasto trzeba rozprowadzić na patelni i usmażyć.

Nadzienie uzyskamy, mieszając razem serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Należy nim posmarować naleśniki i zawinąć je. Co więcej, danie można polać syropem z owocami.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdobyły serce niejednego entuzjasty tego przysmaku. Wykonanie tej potrawy rozpoczynamy od smażenia cebuli, zmielonego czosnku i szpinaku. Po wystudzeniu tej mieszanki należy dodać ser feta oraz pieprz i gałkę muszkatołową.

Kiedy mamy już gotowy farsz możemy przygotować ciasto. Otrzymujemy je z mąki, oliwy, jajek i wody. Po wymieszaniu tych składników możemy zacząć robić pierogi. Finalnie gotujemy je we wrzątku, dodając sól i olej.

Ostatnią propozycją jest przepis na makaron z serem mozzarella. Dodatkiem do tego dania są pomidory, które razem z serem kroimy w kostkę, a w tym samym czasie gotujemy makaron. Kiedy będzie już gotowy, należy dodać do niego mozzarellę i doprowadzić do jej roztopienia. Na koniec te składniki łączymy z pomidorami i rozdrobnionymi listkami bazylii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka