Serce je uwielbia. Zbijają "zły" cholesterol i ciśnienie
W maleńkich pestkach słonecznika znajduje się wszechstronna mieszanka zdrowych tłuszczów, przeciwutleniaczy i innych niezbędnych składników odżywczych. To świetny i niewymagający przygotowań dodatek do wielu potraw. Jakich korzyści możemy się spodziewać po włączeniu pestek słonecznika do codziennej diety?
W tym artykule:
Dlaczego pestki słonecznika służą zdrowiu?
Pestki słonecznika znane są głównie ze swoich walorów smakowych. Ich wyrazisty i orzechowy smak świetnie wzbogaca rozmaite dania i przekąski. Jednak małe ziarenka nie tylko dobrze smakują, ale dostarczają też związków i składników odżywczych, które niosą wiele korzyści zdrowotnych.
Chronią przed stanami zapalnymi
Bogactwo witaminy E oraz obecność flawonoidów i innych związków roślinnych sprawia, że nasiona słonecznika są skutecznym sprzymierzeńcem w walce ze stanami zapalnymi. Regularne włączanie ich do diety, na przykład pięć razy w tygodniu, może przyczynić się do redukcji procesów zapalnych w organizmie, a zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób z nimi związanych.
Wspierają serce
Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów (kwasy wielonienasycone i jednonienasycone) oraz obecności steroli roślinnych, nasiona słonecznika są również sojusznikiem w dbaniu o zdrowie serca. Ich spożywanie wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu, co może przekładać się na zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnienia tętniczego i hipercholesterolemii.
Ustawa o gatunkach obcych. Sprowadzenie tych roślin i zwierząt do Polski będzie surowo karane
Są źródłem energii
Nasiona słonecznika są bogate w witaminy z grupy B, selen oraz białko, które razem tworzą doskonały zestaw energetyczny. Te składniki odżywcze wspierają krążenie krwi, dostarczanie tlenu do komórek oraz efektywną przemianę pożywienia w energię, dając siłę na cały dzień.
Wzmacniają układ odpornościowy
Zawarte w nasionach słonecznika cynk i selen są minerałami, które wzmacniają naturalną odporność organizmu. Ich obecność sprzyja utrzymaniu zdrowych komórek odpornościowych, redukuje wspomniane wyżej stany zapalne i chroni przed infekcjami, ogólnie wzmacniając system obronny ciała.
Jak włączyć nasiona słonecznika do diety?
Włączenie nasion słonecznika do swojej diety to prosty sposób na wzbogacenie codziennego menu w składniki, które mają realny wpływ na poprawę stanu zdrowia. Można jeść je samodzielnie lub użyć ich do:
- posypania sałatki, makaronu, zapiekanek,
- posypania owsianki lub kanapki,
- stworzenia domowych wypieków (np. ciasteczek owsianych),
- stworzenia panierki mącznej (po uprzednim zmieleniu).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.