Trwa ładowanie...

Sernik na herbatnikach - charakterystyka, sposób przyrządzenia, wersja na zimno

Sernik na herbatnikach smakuje równie doskonale co tradycyjny sernik wiedeński, nowojorski, japoński czy uwielbiany przez Polaków sernik z rodzynkami. Ten rodzaj deseru możemy przyrządzić zarówno na ciepło - w pierkarniku, jak i na zimno - w lodówce.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to jest sernik na herbatnikach?

Sernik na herbatnikach stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej wersji ciasta twarogowego. Bazą smacznego deseru nie jest tradycyjny biszkopt czy ciasto, a znane nam wszystkim ciasteczka o nazwie herbatniki.

Istotnym elementem deseru jest również biały ser, zwany również twarogiem. W jego składzie znajdziemy cenne dla organizmu białko oraz składniki mineralne. Twaróg zawiera między innymi magnez, potas, cynk, witaminę A, witaminę D, witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Który twaróg warto kupić? Dietetycy nie mają wątpliwości, że zdrowy produkt żywnościowy powinien zawierać jak najmniejszą ilość konserwantów, ulepszaczy czy substancji aromatyzujących. Sery z najlepszymi składami to przede wszystkim:

  • twaróg sernikowy extra Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Jana
  • twaróg sernikowy Krasnystaw
  • twaróg marki Mlekovita.

2. Jak zrobić sernik na herbatnikach?

Do przyrządzenia sernika na herbatnikach niezbędne są następujące składniki:

  • herbatniki maślane (200 gramów)
  • twaróg z wiaderka (1 kilogram)
  • jajka (5 sztuk)
  • budyń waniliowy bez cukru (2 opakowania)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • cukier (3/4 szklanki)
  • czekolada mleczna.

Jak zrobić sernik na herbatnikach?

W pierwszej kolejności rozłóż na dnie blachy do pieczenia (o wymiarach 25 x 30 centymetrów) wszystkie ciasteczka. Następnie w misce ubij na sztywno białka jaj z odrobiną soli. Do powstałej piany dodaj żółtka i wszystkie rodzaje cukru. Całość zmiksuj za pomocą robota kuchennego. Masę z białek, żółtek oraz cukru wymieszaj z kilogramem sera oraz budyniami. Miksuj do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Całość wylej na blaszkę z herbatnikami.

Piecz ciasto przez pięćdziesiąt minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto udekoruj roztopioną mleczną czekoladą. Smacznego!

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Sernik na herbatnikach na zimno

Sernik na herbatnikach na zimno to doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią piec ciast, a także tych, którzy… nie mają w domu piekarnika. Ciasto z lodówki doskonale sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi czy rodziną. Możemy je podawać jako dodatek do herbaty czy kawy.

Składniki potrzebne do przygotowania sernika na herbatnikach na zimno:

  • kakaowe herbatniki (100 gramów)
  • roztopione masło (50 gramów)
  • dokładnie zmielony twaróg sernikowy (250 gramów) – nie powinien być on schłodzony, tylko mieć temperaturę pokojową
  • ser mascarpone (250 gramów)
  • cukier puder (85 gramów)
  • esencja waniliowa (1 łyżeczka)
  • śmietanka 30 procentowa (250 mililitrów)
  • żelatyna (10 gramów)
  • galaretka jagodowa.

Przygotowanie:

Rozpuść galaretkę jagodową w czterystu mililitrach gorącej wody. Po przyrządzeniu odłóż ją do ostygnięcia.

Dokładnie pokrusz ciastka kakaowe przy pomocy blendera lub kuchennej kulki do ucierania. Dodaj do pokruszonych herbatników masło. Całość wymieszaj. Na dnie tortownicy połóż papier do pieczenia, a następnie pokryj dno naczynia masą z rozdrobnionych ciastek oraz masła. Masę dociśnij równomiernie za pomocą łyżki. Odstaw tortownicę do lodówki.

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, a następnie odstaw ją, by napęczniała. Do dużej miski włóż zmielony twaróg, ser mascarpone, cukier puder oraz niedużą ilość esencji waniliowej. Całość zmiksuj używając w tym celu robota kuchennego. Powstała masa powinna charakteryzować się gładką, jednolitą konsystencją.

W małym garnku podgrzej śmietankę trzydziestoprocentową (dokładnie 3 łyżki śmietanki) oraz przygotowaną wcześniej żelatynę. Mikstury nie należy pod żadnym pozorem doprowadzić do wrzenia, w przeciwnym razie straci właściwości żelujące.

Przygotowaną miksturę z żelatyny i śmietanki wymieszaj z jedną łyżką masy serowej. Wymieszaj, a następnie dodaj jeszcze dwie łyżki serowej masy. Zawartość tego naczynia przełóż do miski z masą serową. Dokładnie zmiksuj za pomocą robota kuchennego.

Pozostałą część śmietanki trzydziestoprocentowej ubij na sztywno.

Dodaj pierwszą część gotowej śmietanki do masy serowej. Wymieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Powtórz czynność, gdy dodasz już drugą część ubitej śmietanki.

Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy. Po kilku godzinach wylej na sztywną masę serową zimną galaretkę. Po ośmiu godzinach sernik na herbatnikach na zimno powinien być już gotowy do spożycia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.