Trwa ładowanie...

Silny cios prosto w trzustkę. Nie każdy może jeść do woli

Avatar placeholder
19.02.2024 13:06
Jakie produkty mogą szkodzić trzustce?
Jakie produkty mogą szkodzić trzustce? (Getty Images)

Trzustka pełni kluczową funkcję w układzie pokarmowym i dokrewnym naszego organizmu. Jej zadaniem jest regulacja metabolizmu cukrów oraz produkcja enzymów, które umożliwiają proces trawienia. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak nasze nawyki żywieniowe mogą wpływać na jej funkcjonowanie.

spis treści

1. Najgroźniejsi zabójcy. Alkohol i papierosy

Alkohol jest odpowiedzialny za aż 90 proc. przypadków zapalenia trzustki. Jego szkodliwe działanie na organizm jest wieloaspektowe. Po pierwsze, niszczy strukturę białek, co może prowadzić do stanu zapalnego i nieżytu żołądka. Po drugie, regularne spożywanie alkoholu prowadzi do podrażnienia błony żołądka. Osoby cierpiące na choroby trzustki czy cukrzycę, powinny unikać alkoholu, a także mocnej herbaty i kawy, które również mogą obciążać trzustkę.

Tłuste potrawy szkodzą trzustce
Tłuste potrawy szkodzą trzustce (Pixabay)
Zobacz film: "5 produktów, które szkodzą trzustce"

Palenie tytoniu to kolejna używka, która ma negatywny wpływ na naszą trzustkę. Badania wykazały związek między paleniem a zapadalnością na ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki.

2. Owoce i warzywa. Unikaj surowizny, jeśli chorujesz

Surowe warzywa i owoce są zalecane w diecie ze względu na ich bogactwo w witaminy i minerały. Jednak nie dla każdego są one odpowiednie. Jeśli po spożyciu tych produktów odczuwamy wzdęcia i dyskomfort, powinniśmy zastanowić się nad ich zastąpieniem produktami poddanymi obróbce termicznej, na przykład gotowanymi na parze.

Z owoców warto wybierać te, które mają niską zawartość cukru bądź przygotowywać z nich lżej strawny kompot czy kisiel.

3. Słodkie bądź tłuste - trzustka ich nie znosi

Słodkie przekąski są kolejnym produktem, który może negatywnie wpływać na naszą trzustkę. Nadmierne spożywanie słodyczy obciąża narząd, który jest odpowiedzialny za regulowanie poziomu cukru we krwi. Ponadto słodycze mogą przyczyniać się do nadwagi i otyłości.

Tłuste i smażone potrawy także mają negatywny wpływ na trzustkę. Dodatkowo mogą przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL, co z kolei może prowadzić do stłuszczeń narządów i chorób serca. Zamiast smażonych i tłustych potraw lepiej wybierać mięso duszone, a zamiast mięsa czerwonego - mięso drobiowe, które jest chudsze.

4. Uwaga na mięso. Może obciążać trzustkę

Produkty mięsne kupowane w sklepie często zawierają różnego rodzaju dodatki, które mają na celu poprawę ich smaku, wyglądu, a także wydłużenie ich trwałości. Niestety, niektóre z nich, takie jak sole azotanowe, mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Osoby cierpiące na dolegliwości trzustki powinny unikać pasztetów, mięsnych konserw, salcesonów, parówek, a także podrobów. Te produkty są bogate w sól i konserwanty, ale także stanowią źródło szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze