Smażysz na tym karpia? Najgorszy tłuszcz jaki możesz wybrać

Polacy kochają smażonego karpia, który na świątecznym stole jest daniem niemal obowiązkowym. Sekret tej ryby tkwi w smaku, ale przez swoją specyfikę wymaga umiejętnego przyrządzenia. Jaki tłuszcz sprawdzi się na patelni najlepiej?

Karp wyjdzie idealny. Najgorsze i najlepsze tłuszcze do smażeniaKarp wyjdzie idealny. Najgorsze i najlepsze tłuszcze do smażenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Jak smażyć karpia?

Choć karp wzbudza wiele kontrowersji, m.in. ze względu na specyficzny smak, wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niego świąt.

Żeby ryba była smaczna i rozpływała się w ustach, musi być odpowiednio przygotowania. Jednym z kluczowych elementów jest tłuszcz, jaki wybierzemy do smażenia.

Pod uwagę warto na pewno wziąć temperaturę dymienia, czyli moment, w którym tłuszcz zaczyna się rozpadać na szkodliwe związki i traci swoje właściwości. Najlepiej smażyć więc na olejach rafinowanych, a do takich należy masło klarowane, które jest uważane za najzdrowszy tłuszcz do smażenia.

Karpia dobrze smażyć na maśle klarowanym
Karpia dobrze smażyć na maśle klarowanym © Getty Images

Ma ono najwyższą temperaturę dymienia – 252 stopni Celsjusza, a to uchroni nas też przed kulinarną porażką - karp się nie spali.

Ponadto masło klarowane to praktycznie czysty tłuszcz. Klarowanie (podgrzewanie) oczyszcza je z białek i odparowuje nadmiar wody. Po oczyszczeniu otrzymujemy produkt, który zawiera ok. 60 proc. tłuszczów nasyconych i 37 proc. jednonienasyconych.

Zaletą jest również długa przydatność do spożycia. Zamknięte w słoiku masło możemy przechowywać w temperaturze pokojowej przez 9 miesięcy, a w lodówce nawet ponad rok.

Najgorszy tłuszcz

Można też wybrać olej, najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy, choć one mają już niższą temperaturę dymienia. Wcześniej należy je dobrze rozgrzać na patelni.

Najgorszym wyborem jest margaryna twarda - ze względu na zawartość tłuszczów trans.

Karpia najlepiej smażyć na dużej patelni, którą wcześniej należy dobrze rozgrzać. Ryba nie wymaga szczególnych przypraw, wystarczy sól morska, pieprz i ewentualnie sok z cytryny.

Przed smażeniem warto się jednak pozbyć specyficznego mulastego zapachu i smaku ryby. Można ją w tym celu obłożyć kawałkami cytryny lub namoczyć w mleku i zostawić na noc. Dobrym spsobem jest też zalewa z mleka lub wody, soku z cytryny i cukru lub obłożenie ryby cebulą czy mieszanką startych warzyw, takich jak np. marchewka, cebula, seler.

Karpia smażymy kilka minut, a następnie wykładamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka