Sok, który zapobiega anemii i ją leczy
Sok o właściwościach zapobiegających niedokrwistości przygotujemy z surowego buraka z dodatkiem drożdży piwnych. Napój ten można stosować również w przypadku już zdiagnozowanej anemii. Co istotne, obecnie jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych jest niedobór żelaza.
1. Czym jest anemia?
Anemia może wystąpić u każdego. Jeżeli obniżone stężenie hemoglobiny i czerwonych krwinek utrzymuje się przez dłuższy czas, staje się to bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego? Ponieważ do komórek trafia mniej tlenu, a to przekłada się na różne problemy zdrowotne.
Typowe objawy anemii to:
- osłabienie,
- zmęczenie,
- podatność na infekcje,
- kłopoty ze snem,
- problemy z koncentracją,
- bladość skóry.
Dla potwierdzenia diagnozy trzeba przeprowadzić badanie krwi, które określi poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Możemy zapobiec anemii (w tym celu organizm powinien codziennie przyswoić około 2 mg żelaza, które jest odpowiedzialne za produkcję krwinek czerwonych) lub ją leczyć, odżywiając się zdrowo. Pokarmowe źródła tego składnika mineralnego to m.in.: czerwone mięso, ryby, drób, szpinak, kasza gryczana, warzywa strączkowe, kakao, suszone śliwki. Warto też ograniczyć picie kawy i herbaty, które zawierają taniny — związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
2. Sok z buraków na niedokrwistość
Buraki dostarczają żelaza, a ponadto: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, miedzi i rzadko spotykanych składników mineralnych, takich jak rubid i cez. Są źródłem witamin z grupy B, witamin A i C oraz kwasu foliowego, karotenu i bioflawonoidów. To niskokaloryczne warzywa (100 gramów zawiera 40 kcal), które stanowią źródło błonnika pokarmowego.
Zapobiegają i leczą anemię, ponieważ wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek.
Zawarte w burakach przeciwutleniacze czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wedle wyników badań naukowców, to właśnie z tych warzyw organizm najefektywniej pozyskuje żelazo. Buraki są nazywane naturalnym środkiem krwiotwórczym.
2.1. Lista składników niezbędnych do przygotowania soku na anemię:
- burak,
- łyżka drożdży piwnych,
- marchew,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia na mniejsze części (najlepiej cienkie słupki) buraka i marchewki. Wrzucamy je kolejno do sokowirówki. W szklance wody rozpuszczamy drożdże. Następnie łączymy płyny do uzyskania jednorodnej mieszanki. Gotowe.
Sok z buraka (najefektywniej działa ten z surowych warzyw) zaleca się spożywać tuż po przygotowaniu, najlepiej na czczo.
Dlaczego sok został wzbogacony o drożdże piwne? Stanowią one cenne źródło witamin z grupy B i kwasu foliowego, a także chromu i selenu. Dostarczają 18 mg żelaza (w 100 g). Obok drożdży winnych to najcenniejsze tego typu produkty dla zdrowia człowieka — poprawiają krążenie, dzięki czemu krew jest lepiej dotleniona i oczyszczona z toksycznych substancji. Ponadto witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza. Z kolei obecność selenu w drożdżach sprawia, że są traktowane jako środek zapobiegający nowotworom.