Sól himalajska – skład, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sól himalajska uchodzi za najzdrowszą ze wszystkich soli na świecie. Reklamuje się ją jako substancję, która zawiera aż osiemdziesiąt cztery minerały, te, których potrzebuje organizm do pracy. Ale czy rzeczywiście tak jest?
1. Pochodzenie soli himalajskiej
Jakie jest pochodzenie soli himalajskiej? Sól himalajska wydobywana jest na terenie Pakistanu, ręcznie, zatem nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby do niej dotrzeć z zewnątrz. Jest ona pozostałością po wyschniętym już oceanie.
Sól himalajska słynie ze swoich właściwości i znalazła nawet swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Ale czy słusznie? Odpowiedzi na pewno nie znajdziemy w badaniach naukowych, ponieważ nie powstały takie do tej pory.
Informacja, która obiegła cały świat, i która głosi, że sól himalajska jest bogata w składniki mineralne, prawdopodobnie pochodzi z publikacji „Water & Salt – The Essence of Life”.
Autorzy tej książki jako jedyni podjęli się zbadania soli himalajskiej i wykazali, że jest bogata w wiele minerałów, a w związku z tym ma dobroczynne działanie w organizmie.
Jaki jest więc skład soli himalajskiej? Zawiera ona:
- sód,
- potas,
- magnez,
- fosfor,
- wapń,
- chrom,
- mangan,
- cynk,
- żelazo,
- selen,
- brom.
Badania soli himalajskiej dowiodły niestety też, że zawiera ona także substancje, które mają negatywny wpływ na organizm człowieka, takie jak: uran, neptun, pluton oraz polon i rad.
Co więcej obecność rtęci, talu, ołowiu, bizmutu, irydu i wiele innych również wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Sól himalajska ma w składzie także złoto i platynę.
2. Zamiennik soli kuchennej
Sól himalajską możemy stosować jako zamiennik soli kuchennej. Nie powinno się raczej upatrywać w niej substancji leczniczych, zatem ci, którzy twierdzą, że ma ona zastosowanie w medycynie domowej, nie mają racji.
Sprawą nierozstrzygniętą jest zawartość jodu w soli himalajskiej. Jedni twierdzą, że nie ma tej substancji w składzie, inni, na przykład autorzy przywołanej wcześniej książki – że jest.
Zobacz także:
Kwestia ta jest na tyle istotna, że jod przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy, zwłaszcza gospodarki hormonalnej.
Niedobór jodu w organizmie może powodować wiele zaburzeń i chorób. Na tę substancję i jej odpowiedni poziom w organizmie winny zwracać uwagę w sposób szczególny kobiety w ciąży.
Wiadomo, że zwykła sól jodu nie zawiera, dlatego tę, która trafia do naszych domów w sztuczny sposób, wzbogaca się o niego. Jak jest z solą himalajską, do końca nie wiadomo.
3. Wpływ na zdrowie soli himalajskiej
Na początku należy powiedzieć wprost, że każda substancja spożywana w nadmiarze szkodzi zdrowiu – sól himalajska także.
Wszystko za sprawą najbardziej szkodliwej substancji – sodu. Bowiem zawartość sodu w soli himalajskiej wynosi aż trzydzieści osiem procent.
Zatem jest ona podobna do zwykłej soli kuchennej pod tym względem. Sód to substancja, która przyczynia się do powstawania różnych schorzeń w organizmie, w tym nadciśnienia tętniczego, pogorszenia pracy nerek, zawału serca, a także udaru mózgu.
Mija się z prawdą twierdzenie, że sól himalajska wpływa pozytywnie na układ krwionośny albo obniża ciśnienie.
Jednakże warto zastanawiać się, czy warto zamienić zwykłej soli kuchennej na himalajską, bowiem ta ostatnia jest bogata w potas, żelazo i wapń.
Jaka jest dzienna dawka soli himalajskiej? Mimo obecności zarówno złych, jak i dobrych substancji, nie powinniśmy przekraczać dawki pięciu gramów soli himalajskiej na dzień, to jest około łyżeczki.