Trwa ładowanie...

Sól kamienna - rodzaje, właściwości, wpływ na zdrowie i urodę

Sól kamienna - rodzaje, właściwości, wpływ na zdrowie i urodę
Sól kamienna - rodzaje, właściwości, wpływ na zdrowie i urodę

Często słyszy się, że sól szkodzi zdrowiu i sprzyja rozwojowi chorób serca. Nie oznacza to jednak, że musimy z niej całkowicie zrezygnować. Czasem wystarczy tylko ograniczenie jest spożycia i zmiana rodzaju soli na inną, zdrowszą. Obecnie na rynku możemy dostać mnóstwo rodzajów soli. Część z nich wykazuje pewne właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Jedną z nich jest sól kamienna.

spis treści

1. Czym jest sól kamienna

Sól kamienna, inaczej halityt, to nic innego jak skała zbudowana z halitu - materiału, który niemal w całości składa się z chlorku sodu (NaCl). Jest to najpowszechniejszy rodzaj soli, posiada wiele różnych odmian, a każda z nich ma nieco inne właściwości.

Czysta, nieprzetworzona bryła soli kamiennej zawiera nie tylko chlor i sód, ale także śladowe ilości innych pierwiastków - magnezu, potasu, czasem także siarki. Ze względu na sposób i miejsce wydobywania, może mieć różny kształt (kryształki mogą być grubsze lub drobniejsze), a także kolor. Sól kamienna może być całkowicie biała, ale także szarawa, różowa, pomarańczowa, a nawet zielona czy niebieska.

Zobacz film: "Sól – zdradliwa przyprawa"
Nie każdy musi ograniczać sól w swojej diecie. 6 sytuacji, w których powinieneś spożywać jej więcej
Nie każdy musi ograniczać sól w swojej diecie. 6 sytuacji, w których powinieneś spożywać jej więcej [7 zdjęć]

Otyłość, nadciśnienie czy choroby układu pokarmowego to schorzenia, w których lekarze zalecają ograniczenie

zobacz galerię

2. Zastosowanie soli kamiennej

Sól kamienna jest obecnie tak powszechna, że stosuje się ją niemal w każdej dziedzinie życia, nie tylko w kuchni. Wydobywa się ją w ponad 100 krajach przy pomocy specjalnych maszyn. Ilości wydobywanej soli są ogromne, a jej zastosowanie - wyjątkowo wszechstronne.

2.1. Sól kuchenna

Przede wszystkim sól kamienna służy polepszaniu smaku naszych potraw. Dodaje się ją niemal do wszystkiego, czasem nawet do wypieków czy słodkich naleśników. W zależności od jej rodzaju i grubości, można wykorzystywać ją także do przetworów domowej roboty, takich jak kapusta kiszona. Sól kuchenna, czyli klasyczny chlorek sodu, jest najpopularniejszą formą soli spożywczej, niemniej obecnie mamy pełną dowolność wyboru, ponieważ rodzajów soli jest mnóstwo.

2.2. Sól himalajska jodowana

Jedną z odmian soli kamiennej jest tzw. sól himalajska (która bynajmniej wcale nie pochodzi stamtąd). Ma charakterystyczny, różowy kolor i jest bardzo bogata w jod (podobnie jak sól morska). Z tego też powodu polecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

Sól morska i himalajska to jedne z najzdrowszych odmian soli, które mogą przynieść korzyści naszemu zdrowiu.

2.3. Sól przemysłowa

Sól kamienna może być wykorzystywana także poza kuchnią. Najczęściej używa się jej do posypywania zimą chodników. Dzięki swojej strukturze sól zapobiega ślizganiu się po oblodzonych fragmentach dróg. Jest to szczególnie ważne dla kierowców, ale także dla pieszych.

Warto jednak pamiętać, że takie rozwiązanie nie służy czworonogom, które wyprowadzamy na spacer. Ich delikatne poduszki przy łapach mogą ulegać podrażnieniom na skutek kontaktu z ostrymi kryształkami soli.

3. Sól kamienna a zdrowie

Choć sól kamienna i zwykła sól spożywcza to teoretycznie to samo, ich właściwości zdrowotne znacznie się od siebie różnią. Sól spożywcza (kuchenna) nazywana jest często białą śmiercią. Dzieje się tak dlatego, że jest ona oczyszczona i mocno przetworzona. Z tego powodu jest niemal pozbawiona pozostałych pierwiastków, składa się wyłącznie z sodu i chloru. Faktycznie w takiej wersji jest więc niekoniecznie zdrowa.

Jednak na rynku istnieje wiele odmian soli, które nie tylko nie zwiększają ryzyka zachorowania na choroby serca, takie jak nadciśnienie, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu, ale także chronią organizm przed innymi schorzeniami. Dostarczają one dużo cennych minerałów, dlatego warto wybierać jak najmniej przetworzone produkty.

Wybierając naturalną sól morską lub różową sól himalajską, dostarczamy swojemu organizmowi także magnez, potas i cenny jod, którego brakuje w Polskim powietrzu, a który jest niezbędny wielu osobom, które chorują na niedoczynność tarczycy.

Oczywiście należy zachować zdrowy umiar i nie solić nadmiernie potraw. Wówczas zachowamy pełnię zdrowia na długi czas.

Sól kamienna będzie dla nas zdrowa przede wszystkim wtedy, jeśli będziemy wiedzieli, jak z niej poprawnie korzystać. Warto wybierać sól jak najmniej przetworzoną. Wiąże się to z kosztami, ale na zdrowiu nie ma co oszczędzać.

4. Skutki spożycia nadmiernej ilości soli

O soli mówi się, że zatrzymuje wodę w organizmie, a co za tym idzie - ma działanie wysuszające. Jeśli jemy codziennie duże ilości, objętość naszej krwi się zwiększa, przez co serce musi znacznie ciężej pracować. Może to prowadzić do poważnych zaburzeń jego pracy i uszkadzania ścian naczyń krwionośnych.

Nadmiar soli w diecie może także negatywnie wpływać na nerki i osłabiać nasze kości. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób starszych, narażonych na schorzenia reumatyczne i osteoporotyczne.

Czujesz, że musisz zjeść coś słonego? To prawdopodobnie tzw. głód soli. Wiemy, co go powoduje
Czujesz, że musisz zjeść coś słonego? To prawdopodobnie tzw. głód soli. Wiemy, co go powoduje [6 zdjęć]

Każdy, kto kiedykolwiek miał przed sobą dużą porcję frytek wie, że nigdy na jednej się nie kończy i

zobacz galerię

5. Niedobór soli

W przypadku soli, nie można przesadzać też w drugą stronę i całkowicie z niej rezygnować. Sól pomaga w metabolizowaniu węglowodanów i może skutkować niedoborem składników mineralnych. W skrajnych wypadkach niedobór soli w diecie może skutkować śmiercią, jednak o to trzeba się naprawdę solidnie postarać.

Aby zachować względne zdrowie, wystarczy jeść niewielkie ilości soli, pić dużo wody i wzbogacać swoją dietę w owoce i warzywa. Wówczas będziemy mogli cieszyć się dobrym samopoczuciem, a dobrze dobrana sól na pewno nam nie zaszkodzi.

6. Sól kamienna a uroda

Stosowanie soli kamiennej w kosmetyce pomaga także zachować piękny wygląd na dłużej. Grube kryształki wykorzystuje się przede wszystkim do tworzenia peelingów i kąpieli solnych. Wystarczy kilka garści rozpuścić w ciepłej wodzie i położyć się w niej na około 20 minut. Spokojnie, taka kąpiel nie wysusza skóry. Dobrze, jeśli do kąpieli wybierzemy sól bogatą w magnez.

Aby wykonać zdrowotny, relaksujący peeling, wystarczy wymieszać garść soli z olejem kokosowym lub dowolnym innym tłuszczem i dokładnie wymasować wilgotną skórę. Taki peeling świetnie radzi sobie także z cellulitem, przywraca jędrność i elastyczność.

Niesamowite właściwości soli morskiej pozwalają także na uzyskanie pięknych loków. Z tego powodu po wyjściu ze słonowodnego morza możemy na swojej głowie zobaczyć tzw. beach waves, czyli naturalne fale. Taki efekt można także uzyskać w domu, spryskując włosy wodnym roztworem soli. Producenci kosmetyków oferują także gotowe rozwiązania, które można kupić w drogerii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze