Sos rybny - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, cena

Sos rybny to jedna z przypraw kuchni azjatyckiej, która pomimo nieprzyjemnego aromatu jest dodawana do wielu potraw. Okazuje się, że sos rybny wzbogaca dania o smak umami, jest częstym składnikiem zup, potraw smażonych, a nawet dressingów do sałatek. Często bywa też traktowany jako zamiennik soli lub element marynaty do mięs. Czym charakteryzuje się sos rybny i jak powstaje?

Sos rybny dodawany jest między innymi do potraw stir-fry.Sos rybny dodawany jest między innymi do potraw stir-fry.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest sos rybny?

Sos rybny to popularna przyprawa kuchni azjatyckiej, stosowana do marynowania mięs, doprawiania i dosalania potraw. Powstaje z owoców morza lub niewielkich ryb, które zasypuje się solą w beczkach lub specjalnych naczyniach z gliny (15 kg soli na 100 kg ryb).

Całość zalewa się wodą, okrywa bambusowymi matami i przechowuje na słońcu. Proces fermentacji trwa 9-12 miesięcy, następnie uzyskany płyn jest zbierany, filtrowany i przelewany do małych butelek. Wówczas ponownie trafia na słońce na kilka tygodni.

Istnieje przekonanie, że najlepszy sos powstaje z pięciu gatunków ryb. Sos rybny to jedna z najważniejszych przypraw kuchni tajskiej, koreańskiej, japońskiej, wietnamskiej i chińskiej.

Jest stosowany w niewielkich ilościach, ze względu na dużą zawartość soli, ale jednocześnie stanowi źródło naturalnego kwasu glutaminowego, czyli nośnika smaku umami.

Jest on traktowany za jeden z podstawowych smaków, określanych jako wyśmienity i intensywny. Sos rybny traci swój nieprzyjemny zapach w trakcie gotowania i niezwykle skutecznie podkreśla smak potraw.

Odkryto go w pierwszym tysiącleciu p.n.e. w Chinach, w Rzymie podobny produkt nosi nazwę garum, natomiast w Anglii - sos Worcestershire.

Kalorie i wartości odżywcze sosu rybnego

100 gramów sosu rybnego zawiera:

  • wartość energetyczna - 34 kcal,
  • tłuszcz - 0 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g,
  • cholesterol - 0 mg,
  • węglowodany - 3,6 g,
  • w tym błonnik - 0 g,
  • w tym cukry - 3,6 g,
  • białko - 5 g,
  • sód - 7 851 mg,
  • potas - 288 mg,
  • witamina C - 0,5 mg,
  • żelazo - 0,8 mg,
  • witamina B6 - 0,4 mg,
  • magnez - 175 mg,
  • wapń - 43 mg,
  • witamina D - 0 IU,
  • witamina B12 - 0,5 µg.

Jaki wybrać sos rybny?

Najlepszy sos rybny ma minimalną liczbę składników, najczęściej anchois i sól. Im większa zawartość ryb tym lepiej, warto również wybierać sos z pierwszego tłoczenia, pomimo stosunkowo wysokiej ceny.

Warto unikać produktów z dodatkiem sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku, na przykład glutaminianu sodu (E 621). Substancja ta wywiera negatywny wpływ na zdrowie, może odpowiadać za napady niepokoju, ataki padaczki, stany depresyjne, a nawet arytmię.

Sos rybny można kupić w sklepach internetowych, w punktach z orientalną żywnością i w dużych supermarketach. Cena sosu rybnego wynosi od 7 do 13 zł za 150 ml buteleczkę.

Zastosowanie sosu rybnego w kuchni

Sos rybny stosuje się w niewielkich ilościach, by uniknąć przesolenia potraw. Służy on wzmocnieniu smaku innych składników, zwykle ryb lub owoców morza.

W kuchni azjatyckiej jest dodawany do potraw stir-fry, smażonych w woku na dużym ogniu. Znajduje się też we wszystkich daniach, zawierających czosnek, chili, imbir i mleczko kokosowe.

Sos rybny świetnie komponuje się również z oregano, słodką papryką, miętą, kolendrą, limonką, miodem czy trawą cytrynową. Skutecznie wzmacnia smak fasoli szparagowej, cebuli, szpinaku, ogórków i kapusty.

Warto stosować go również do marynowania mięsa, ponieważ sprawia, że staje się ono kruche i soczyste. Sos w połączeniu z sokiem z limonki i wodą często stosowany jest jako dressing do sałatek i pieczonych warzyw.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka