Detoks od wysoko przetworzonego jedzenia. Wyjdzie ci na zdrowie
Wysoko przetworzona żywność jest bogata w sól, cukier, tłuszcze trans, konserwanty i polepszacze, które wpływają na jej smak, zapach i przydatność do spożycia. Produkty te niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zobacz, jak ich unikać.
1. Żywność wysoko przetworzona
Zdaniem ekspertów Międzynarodowej Rady Informacji o Żywności kluczem do zdrowej diety jest ograniczenie spożycia żywności wysoko przetworzonej i zastąpienie jej zdrowszymi, nieprzetworzonymi lub minimalnie przetworzonymi produktami, które oferują różnorodność składników odżywczych.
Zanim wyrzucimy z lodówki i szafek wszystkie produkty przetworzone, warto wiedzieć, że niektóre z nich nie są wcale takie szkodliwe. Żywność przetworzona to m.in. masło orzechowe, jogurty, kefiry, a także mrożone warzywa i owoce. Te produkty, mimo przetworzenia nie tracą swoich właściwości zdrowotnych.
Detoks od wysoko przetworzonego jedzenia obejmuje wykluczenie z diety produktów takich jak: ciastka, chipsy, ciasta, gazowane i słodzone napoje, przetworzone mięso, gotowe dania i fast foody. Jak się do tego zabrać?
2. Zacznij powoli
Jeśli do tej pory byłeś zwolennikiem żywności wysoko przetworzonej i często gościła na twoim talerzu, zmiany powinieneś zacząć powoli. Staraj się nie kupować gotowych dań. Do każdego posiłku dodawaj świeże produkty. W porze obiadowej nie zapomnij o sałatce, na śniadanie przygotuj kanapkę z papryką lub ogórkiem, a zamiast pojadać ciasteczka, zjedz pokrojone jabłko lub garść owoców jagodowych.
3. Ogranicz słodkie napoje
To może być trudne, zwłaszcza, gdy nie wyobrażasz sobie dnia bez wypicia puszki napoju gazowanego. Zamiast kolejnej szklanki coli wybierz wodę. Możesz do smaku dodać świeże owoce. Uważaj na gotową wodę smakową! Zawiera niewiele składników odżywczych, a jest słodzona dodatkową ilością cukru. Zrezygnuj też ze słodzenia kawy i herbaty.
4. Unikaj dodawania soli do potraw
Sól jest wszechobecnym składnikiem w prawie wszystkich produktach spożywczych. Nie dosalaj niepotrzebnie potraw. Zamiast tego skorzystaj z aromatycznych przypraw i ziół. Możesz wykorzystać gotowe (sprawdź, czy w składzie nie ma soli!) lub przygotować je samodzielnie, według własnego gustu. Smak potraw wzbogaci pieprz, suszona słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek czy granulowany czosnek.
5. Wybieraj odpowiednie produkty w sklepach
W sklepie wybieraj produkty pełnoziarniste, a także brązowy ryż i kasze. Są one o wiele zdrowsze niż produkty z białej mąki. Produkty te zawierają więcej błonnika, który wspomaga pracę jelit, pomaga usuwać złogi i szkodliwe produkty przemiany materii.
Do produktów wysoko przetworzonych należą również przetwory mięsne - parówki, kabanosy, kiełbasy, wędliny kupione w sklepie. Spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa w nadmiernych ilościach zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Może też powodować problemy z nerkami.
Znajdź też zamienniki dla wysoko przetworzonych przekąsek. Zamiast chipsów ziemniaczanych kupuj popcorn (naturalny, bez soli). Popcorn jest lekki i sycący. Do smaku możesz doprawić go odrobiną chili. Jeśli lubisz jeść na śniadanie płatki z mlekiem, wybierz płatki owsiane górskie i dodaj do nich garść owoców.
6. Polub gotowanie
Większość gotowych produktów można z powodzeniem przygotować w domu ze świeżych składników. Samodzielnie możemy zrobić sos do sałatki, granolę, chipsy warzywne czy inne przekąski. Jeśli w ciągu tygodnia nie mamy czasu na gotowanie, świetnym rozwiązaniem jest stworzenie własnych wersji mrożonych posiłków. Możemy przygotować kilka kotletów z indyka i zamrozić je - będą świetną bazą do domowych hamburgerów. Mrozić można też przygotowane samodzielnie mieszanki warzyw i owoców. jednego dnia możemy przygotować więcej potraw i przechowywać je w lodówce lub zamrażarniku.
7. Unikaj jedzenia na mieście i planuj posiłki
Pizza, hamburgery, hot-dogi, burrito to dania wysoko przetworzone i to ich w główniej mierze należy unikać. Gotowa do spożycia żywność jest wygodna i łatwa w przygotowaniu, ale na tym kończą się jej zalety. Staraj się planować posiłki na cały tydzień, dzięki temu twoja lodówka nigdy nie będzie pusta, a pokusa ''wyskoczenia na hamburgera'' mniejsza.
Pamiętaj też, żeby dokładnie czytać składy produktów. Unikaj tych, które na pierwszych miejscach mają cukier, słodziki, tłuszcze, dodatki takie jak glutaminian sodu i sorbinian potasu, a także dużo tłuszczów i barwników. Przy kupowaniu żywności sprawdza się prosta zasada - im krótszy skład, tym lepiej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl