Trwa ładowanie...

Sprawca raka mózgu i jajników. Polacy jedzą bez opamiętania

Avatar placeholder
28.02.2024 14:27
Jaka żywność zwiększa ryzyko raka?
Jaka żywność zwiększa ryzyko raka? (Getty Images)

Żywność wysokoprzetworzona od lat zalewa sklepy. Ciężko od niej uciec, bo jest tania, a przy tym niestety smakowita. Coraz więcej badań dowodzi, że ma jeszcze jedną cechę: jest nie tylko ultra przetworzona, ale i szkodliwa. Powoduje choroby jelit i przyczynia się do nowotworów.

spis treści

1. Zwiększa ryzyko nowotworów

Żywność ultra przetworzona, znana również jako UPF (ang. ultra-processed food), charakteryzuje się wysoką zawartością soli, cukru, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz konserwantów. Jednocześnie jest uboga w składniki odżywcze.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Imperial College w Londynie dowodzą, że każde zwiększenie udziału UPF w diecie o dziesięć procent, zwiększa zarazem ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej o dwa procent.

Szczególnie narażone są mózg i jajniki. Wysoki potencjał rakotwórczy tego typu żywności wynika w dużej mierze z zawartości cukru i różnego rodzaju "uzdatniaczy".

Zobacz film: "Jak wysokoprzetworzone produkty wpływają na organizm?"

Dr Eleanor Bryant, psycholożka żywienia z University of Bradford, wyjaśnia, że przetwarzanie żywności poprzez takie metody jak np. wędzenie trwa od wieków, ale w ostatnim czasie przybrało niebezpieczny wymiar.

- W rzeczywistości w UPF chodzi o smak, a dzieje się to przeważnie kosztem wartości odżywczej. Bardzo ciężko jest znaleźć dzisiaj żywność, która pozostała wartościowa po przejściu tak wielu procesów - mówi ekspertka.

Żywność wysokoprzetworzona jest powszechnie dostępna: można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Glutaminian sodu, słodziki czy konserwanty sztucznego pochodzenia to składniki, które możemy spotkać w wielu produktach spożywczych.

- Bardzo łatwo jest wpaść w ich pułapkę. Nie ma tu prostego rozwiązania, niestety. Wymaga to silnej woli i współpracy ze strony rządu, aby zająć się tym typem żywności - dodaje dr Bryant.

Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko nowotworów
Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko nowotworów (Getty Images)

2. Przetworzona, ale nie ultra przetworzona

Warto podkreślić, że żywność przetworzona to nie to samo co żywność ultra przetworzona. Przykładem żywności przetworzonej może być domowej roboty burger, przygotowany ze świeżych warzyw i mięsa z lokalnego sklepu mięsnego. Do tej kategorii zalicza się także spaghetti z sosem przygotowane bez użycia gotowych sosów i proszków.

Do żywności przetworzonej zaliczamy również niesłodzone jogurty naturalne, masło oraz własnoręcznie wędzone wędliny. Mimo że wędzeniu przypisuje się działanie kancerogenne, to mięso z własnej wędzarki, przygotowane bez użycia soli azotowych, będzie wciąż zdrowsze od niektórych marketowych produktów mięsnych.

Gdzie zatem przebiega granica? Do żywności ultra przetworzonej zaliczamy szeroki wachlarz gotowych obiadów z marketowego zamrażalnika, takich jak nuggetsy, paluszki rybne, mrożone pierogi, pyzy, pielmieni, lasagne do odgrzania w piekarniku. Do tego zestawienia dołączamy również napoje gazowane.

Zasada jest prosta: im więcej składników znajdziemy na opakowaniu produktu, tym bardziej jest on przetworzony. Dotyczy to większości przypadków. Pamiętajmy również, że o stopniu przetworzenia decyduje też obróbka termiczna, dlatego dodatkowo niebezpieczne dla naszego zdrowia są produkty upieczone, zamrożone, a potem wymagające ponownego odgrzania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze