Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca
Masz własną teorię dotyczącą tego, które alkohole wywołują najgorszego kaca? Jasne, wiedza poparta doświadczeniem jest bardzo cenna, jednak my mamy naukowe dowody. Zanim wyruszysz na imprezę sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca.
1. Im ciemniej, tym gorzej
Ból głowy, nudności i złe samopoczucie, czyli typowe dolegliwości na kacu, to wina substancji chemicznych zawartych w alkoholu. W każdym trunku z procentami znajdują się kongenery, czyli zanieczyszczenia powstające w wyniku fermentacji. To właśnie one odpowiadają za smak i kolor alkoholu, ale również za syndrom dnia następnego.
W praktyce wygląda to tak – im więcej kongenerów, tym większy kac. Które rodzaje alkoholu mają ich najwięcej? W grupie tej znajdują się wszystkie napoje alkoholowe o ciemnym kolorze, czyli brandy, bourbon, czerwone wino, ciemny rum i whiskey. Ciemne alkohole, o wyrazistym smaku i aromacie, powinny być więc zarezerwowane do delektowania się w małych ilościach.
Jeśli chcesz uniknąć kaca, należy trzymać się jasnej strony mocy, czyli wybierać alkohole przezroczyste lub o jasnej barwie. Wódka, gin i białe wino to najlepszy wybór, by następnego dnia nie spędzić w łóżku z bólem głowy. Oczywiście nie można przesadzać z ilością.
2. Groźne odwodnienie
Kiedy pijesz alkohol, twój mózg przestaje produkować wazopresynę, czyli hormon antydiuretyczny. Bez niego nerki nie wchłaniają wody, która przepływa prosto do pęcherza i później jest wydalana. W ten sposób alkohol odwadnia organizm, a przy tym dodatkowo wypłukuje potas, sód i magnez.
Odwodnienie i niedobór minerałów kończą się osłabieniem, niestrawnością, problemami z ciśnieniem i ogólnym złym samopoczuciem, czyli po prostu kacem.
3. Mieszanie z głową
Mieszanie różnych rodzajów alkoholi podczas jednego spotkania może mieć przykre skutki. Wątroba musi sobie wtedy radzić zarówno z procentami, jak i barwnikami obecnymi w trunkach, sokach i napojach. Jeśli lubisz kolorowe drinki, nie przesadzaj z ilością różnych alkoholi w jednym koktajlu. Ogranicz napoje gazowane – są naszpikowane sztucznymi substancjami, które negatywnie wpływają na pracę układu trawiennego i metabolizm.
4. Indywidualne predyspozycje
To musisz wiedzieć:
Dlaczego kac pojawia się nawet wtedy, gdy piliśmy mało i tylko jeden rodzaj alkoholu? Chociaż substancje chemiczne w alkoholu mają wpływ na dolegliwości po piciu, to jednak najwięcej zależy od naszego organizmu.
Reakcja na alkohol zależy od wielu czynników, takich jak ogólny stan zdrowia, zmęczenie czy poziom stresu. Zanim zaczniesz imprezę, powinieneś zwrócić uwagę na to, jak się czujesz. Przy osłabieniu organizmu alkohol nawet w małych ilościach może okazać się szkodliwy.
Rodzaj alkoholu ma wpływ na ryzyko wystąpienia kaca. Pamiętaj jednak, że brak umiaru zwykle kończy się kacem niezależnie od tego, co piłeś.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.