Superprodukty, które jadły nasze babcie

Nasze babcie prawdopodobnie nie miały zielonego pojęcia, czym jest „czyste jedzenie”. Kilkadziesiąt lat temu, kiedy nie mówiło się tak dużo o zdrowym odżywianiu, jadły dużo produktów, które były naprawdę zdrowe. Jeżeli nawet teraz są niemodne i przestarzałe, to zdecydowanie warto dodać je do posiłków i przekąsek. Poznaj pięć z nich.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie twarożku / Shutterstock

/ 5Twarożek

Jeśli dbasz o to, aby twoja dieta była bogata w białko, powinieneś wziąć tę informację pod uwagę. Jedna porcja (kubek) sera białego zawiera 28 gramów białka, czyli około 5 gramów więcej niż zwykły grecki jogurt.

/ 5Biała fasola

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Zrób tak, jak starsi ludzie i wrzuć kremową białą fasolę do zupy. Kubeczek ugotowanej białej fasoli dostarcza prawie połowę dziennej dawki błonnika, dlatego w ogóle nie będziesz myślał o jedzeniu przez długie godziny. Jest to też dobre źródło roślinnego żelaza oraz magnezu – minerału, który pozwoli twoim mięśniom odpocząć po ćwiczeniach i uspokoi twoje skołatane nerwy.

/ 5Kapusta

Jak jej modniejsi kuzyni: jarmuż, kalafior i brukselka – kapusta jest warzywem z rodziny krzyżowych. Innymi słowy, jest jednym z najzdrowszych produktów, które możesz zjeść (poza tym jest dostępna dosłownie przez cały rok). Kapusta jest źródłem fitoskładników, które pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia raka, dlatego warto ją wprowadzić do diety w dowolnej postaci. Spokojnie możesz to zrobić, ponieważ posiekana kapusta ma tylko 22 kilokalorie na kubek.

/ 5Grejpfrut

Obraz
© Zdjęcie grapefruita / Shutterstock

W czasach, gdy dzisiejsze babcie były dziewczynami, grejpfrut to był rarytas, ale dostępny częściej niż pomarańcze czy mandarynki. Jedne z brytyjskich badań dowiodły, że ludzie, którzy zjedli połowę grejpfruta przed każdym posiłkiem – bez jakichkolwiek zmian w diecie – zrzucili więcej niż 3 funty (około 1,4 kilograma) w 12 tygodni i mieli prawidłowy poziom cukru we krwi.

/ 5Suszone śliwki

Obraz
© Zdjęcie śliwek / Shutterstock

Tak, są one dobrym źródłem błonnika, więc wspomagają odpowiednią pracę jelit. Jednak to dopiero początek ich zalet. Suszone śliwki pełne są antocyjanów, czyli substancji o właściwościach przeciwzapalnych, oraz antyoksydantów chroniących przed nowotworami.

Dzięki bogatemu składowi śliwki pomagają walczyć z otyłością, cukrzycą, a nawet z chorobami serca. Jako że są bardzo słodkie, możesz ich użyć jako zamiennika słodzików – warto dodać je do owsianki, jogurtów, koktajli.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka