Szampan czy prosecco - metoda produkcji, smak, cena, zdrowie, sposób podania
Szampan czy prosecco? Wiele osób nie zna różnic między tymi trunkami i nie zastanawia się, który z nich wkłada do sklepowego koszyka. Szampan kojarzy się przede wszystkim ze świętowaniem Sylwestra, ślubu i własnych sukcesów, choć okazuje się, że butelka tego napoju kosztuje powyżej 100 złotych. Jak odróżnić szampana od prosecco? Który warto kupować?
1. Szampan czy prosecco - metoda produkcji
Szampan wytwarzany jest metodą szampańską (tradycyjną), czyli poprzez podwójną fermentację. Pierwsza ma miejsce w kadziach, druga w szczelnie zamkniętej butelce, dzięki czemu napój zyskuje bąbelki.
To wino musujące produkowane jest jedynie w Szampanii z winogron Chardonnay, Pinot Meunier lub Pinot Noir. Prosecco pozyskiwane jest natomiast w trakcie metody Charmata, która polega na dwukrotnym fermentowaniu w kadziach.
Następnym etapem jest przelanie trunku pod ciśnieniem do odpowiednich butelek. Prosecco pochodzi z Wenecji, składa się z winogron Glera w co najmniej 85 procentach.
Napój ten występuje wyłącznie w wersji białej w opakowaniach zamykanych na korek, wyjątkiem są małe pojemności (szampan może być z kolei biały lub różowy).
2. Szampan czy prosecco - cena
Szampan w Polsce jest dość drogi, najniższa cena wynosi od 130 do 150 złotych. Przedział jest szeroki, ponieważ za najdroższą butelkę zapłacimy niespełna 10 tysięcy złotych. Prosecco w Polsce kosztuje od 15 do około 120 złotych, najlepsze rodzaje tego napoju dostępne są w sklepach winiarskich.
Tak duża różnica w cenie szampana i prosecco spowodowana jest głównie przez odmienną metodę produkcji i przekonanie, że trunek z Szampanii jest luksusowy i warty każdej złotówki. Warto pamiętać, że nie istnieje szampan za mniej niż 100 złotych, a za lepszy smak prosecco warto dopłacić 20-30 złotych.
3. Szampan czy prosecco - smak
Prosecco to trunek o łagodnym owocowym smaku, można wyczuć w nim nuty kwiatowe, gruszkę, jabłko, cytrusy, a nawet miód, wanilię czy cukierki. Istnieją cztery rodzaje prosecco - „brut”, „extra-dry”, „dry” oraz „demi-sec”.
Wbrew nazwie extra-dry oznacza wino między półwytrawnym a półsłodkim. Prosecco dość mocno się pieni, ale ma mniej trwałe bąbelki niż szampan.
Wino z Szampanii ma ostrzejszy smak i wyraziste nuty skórki pomarańczowej, migdałów lub biszkoptów. Występuje w różnej skali słodkości:
- brut intégral - bardzo wytrawny,
- brut zéro - bardzo wytrawny,
- brut - wytrawny,
- sec - półwytrawny,
- demi sec - półsłodki,
- doux - słodki.
4. Szampan czy prosecco - zdrowie
Prosecco to tanie wino musujące, które niestety poza ceną i wysoką dostępnością nie ma zbyt wielu zalet. Trunek ten produkowany jest z winogron, zawierających pestycydy i inne chemiczne związki.
Dodatkowo prosecco niszczy szkliwo, jest przyczyną widocznych przebarwień oraz nadwrażliwości zębów. Przyczynia się również do rozwoju próchnicy oraz cofania się dziąseł. Wszystko za sprawą dość dużej ilości cukru, a także kwasu węglowego wytwarzanego podczas reakcji dwutlenku węgla z wodą.
Zdecydowanie lepszy wpływ na zdrowie ma szampan, choć w tym przypadku cena stanowi zdecydowany minus. Trunek ten produkowany jest z winogron Pinot Meunier lub Pinot Noir, które zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji.
Szampan ma zatem korzystny wpływ na pamięć, ale również zdolność koncentracji. Badania udowodniły, że jest on tak samo korzystny dla serca i mózgu, jak czerwone wino lub kakao.
5. Szampan czy prosecco - sposób podania
Szampan i prosecco najczęściej podawane są jako aperitif, często jako dodatek do deserów i owoców. Wytrawne wersje tych trunków pasują również do owoców morza, ryb czy sushi.
Najlepiej smakują schłodzone do temperatury 5-9 stopni Celsjusza. Powinno serwować się je w wysokim, smukłym kieliszku, co spowalnia ulatnianie się bąbelków.