Popularne zioło to niepozorny mocarz. Wspomaga odporność i chroni przed rakiem
Traktujemy go jako dodatek do twarożku czy jajecznicy, a zarazem bez trudu wyobrażamy sobie życie bez szczypiorku. Tymczasem to niepozorne zioło ma wielką moc i należy do najzdrowszych nowalijek. Dlaczego warto, by stał się nieodmiennym towarzyszem naszych codziennych posiłków?
1. Szczypiorek i jego właściwości odżywcze
Należy do tej samej rodziny, co czosnek i cebula, choć ma delikatniejszy smak. Dzięki temu w rozsądnej ilości może pojawiać się w diecie osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać czosnku i cebuli. Lubią go także dzieci i co najważniejsze – bez trudu możemy wyhodować szczypiorek na własnym parapecie, nawet w sezonie zimowym.
Przywykliśmy jednak myśleć o szczypiorku jak o przyprawie, której dodaje się do dania zaledwie szczyptę. Tymczasem szczypior jest niskokaloryczny, a przy tym to bardzo ważne źródło antyoksydantów, których moc kryje się we wszystkich zielonych warzywach.
Do tego zawiera witaminę C i K, kwas foliowy, magnez czy potas, sód, wapń, a nawet fosfor. A w jaki sposób wpływa na nasz organizm? Trudno uwierzyć, że niepozorny szczypiorek tyle potrafi!
2. Szczypiorek na raka, odporność i detoks organizmu
Szczypior nie tylko pobudza apetyt, ale też wspiera trawienie oraz poprawia perystaltykę jelit. Z uwagi na swoją niskokaloryczność powinien być nieoceniony w diecie osób starających się stracić nadmiarowe kilogramy.
Jest także cennym wsparciem dla osób, które walczą o poprawę funkcjonowania układu immunologicznego – obecność witaminy C sprawia, że szczypiorek wzmacnia odporność, a do tego ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Podobnie jak czosnek zawiera zbawienną allicynę. Warto więc sięgać po niego także, gdy dopada nas infekcja. W starożytnym Rzymie stosowano szczypiorek na ból gardła, a także jako łagodny środek moczopędny.
Niedawne badania z kolei wykryły, że allicyna może również zapobiegać chorobom serca. W jaki sposób? Zmniejszając poziom "złego" cholesterolu, odpowiedzialnego za tworzenie się groźnej blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.
Szczypiorek świetnie się sprawdzi także w diecie antynowotworowej. Soczysta zieleń szczypiorku ma moc antyoksydacyjną, czyli zwalczającą wolne rodniki. Badania potwierdzają potencjał tego wiosennego zioła w zapobieganiu i leczeniu nowotworów żołądka, przełyku oraz prostaty. Okazuje się bowiem, że szczypiorek zawiera także związki siarki, mające możliwość hamowania namnażania komórek rakowych.
Poza tym w szczypiorku kryje się selen. To rzadki, ale bardzo cenny pierwiastek, obecny głównie w orzechach brazylijskich. On także niszczy wolne rodniki, a dodatkowo – neutralizuje toksyny. Powinny pamiętać o tym również osoby, którym wiosną marzy się detoks organizmu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl