Trwa ładowanie...

Popularne zioło to niepozorny mocarz. Wspomaga odporność i chroni przed rakiem

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 23.05.2022 19:28
Nie żałujmy sobie szczypiorku, jest bardzo zdrowy
Nie żałujmy sobie szczypiorku, jest bardzo zdrowy (Pixabay)

Traktujemy go jako dodatek do twarożku czy jajecznicy, a zarazem bez trudu wyobrażamy sobie życie bez szczypiorku. Tymczasem to niepozorne zioło ma wielką moc i należy do najzdrowszych nowalijek. Dlaczego warto, by stał się nieodmiennym towarzyszem naszych codziennych posiłków?

spis treści

1. Szczypiorek i jego właściwości odżywcze

Należy do tej samej rodziny, co czosnek i cebula, choć ma delikatniejszy smak. Dzięki temu w rozsądnej ilości może pojawiać się w diecie osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać czosnku i cebuli. Lubią go także dzieci i co najważniejsze – bez trudu możemy wyhodować szczypiorek na własnym parapecie, nawet w sezonie zimowym.

Szczypiorek to wyjątkowe zioło
Szczypiorek to wyjątkowe zioło (Pixabay)
Zobacz film: "Zdrowotne właściwości ziół"

Przywykliśmy jednak myśleć o szczypiorku jak o przyprawie, której dodaje się do dania zaledwie szczyptę. Tymczasem szczypior jest niskokaloryczny, a przy tym to bardzo ważne źródło antyoksydantów, których moc kryje się we wszystkich zielonych warzywach.

Do tego zawiera witaminę C i K, kwas foliowy, magnez czy potas, sód, wapń, a nawet fosfor. A w jaki sposób wpływa na nasz organizm? Trudno uwierzyć, że niepozorny szczypiorek tyle potrafi!

2. Szczypiorek na raka, odporność i detoks organizmu

Szczypior nie tylko pobudza apetyt, ale też wspiera trawienie oraz poprawia perystaltykę jelit. Z uwagi na swoją niskokaloryczność powinien być nieoceniony w diecie osób starających się stracić nadmiarowe kilogramy.

Jest także cennym wsparciem dla osób, które walczą o poprawę funkcjonowania układu immunologicznego – obecność witaminy C sprawia, że szczypiorek wzmacnia odporność, a do tego ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Podobnie jak czosnek zawiera zbawienną allicynę. Warto więc sięgać po niego także, gdy dopada nas infekcja. W starożytnym Rzymie stosowano szczypiorek na ból gardła, a także jako łagodny środek moczopędny.

Niedawne badania z kolei wykryły, że allicyna może również zapobiegać chorobom serca. W jaki sposób? Zmniejszając poziom "złego" cholesterolu, odpowiedzialnego za tworzenie się groźnej blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Szczypiorek świetnie się sprawdzi także w diecie antynowotworowej. Soczysta zieleń szczypiorku ma moc antyoksydacyjną, czyli zwalczającą wolne rodniki. Badania potwierdzają potencjał tego wiosennego zioła w zapobieganiu i leczeniu nowotworów żołądka, przełyku oraz prostaty. Okazuje się bowiem, że szczypiorek zawiera także związki siarki, mające możliwość hamowania namnażania komórek rakowych.

Poza tym w szczypiorku kryje się selen. To rzadki, ale bardzo cenny pierwiastek, obecny głównie w orzechach brazylijskich. On także niszczy wolne rodniki, a dodatkowo – neutralizuje toksyny. Powinny pamiętać o tym również osoby, którym wiosną marzy się detoks organizmu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze