Szybki obiad z niczego - charakterystyka, przepisy
Szybki obiad z niczego to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również czasu. Jeśli nie masz w lodówce zbyt wielu składników, nie zrażaj się. Do przygotowania pysznego i sycącego dania wystarczą takie składniki jak: ziemniaki, mąka pszenna, cebula i jajka.
1. Co to jest szybki obiad z niczego?
Szybki obiad z niczego może być nie tylko smaczny, ale również bardzo prosty. Jego przygotowanie zajmuje zwykle od dwudziestu do trzydziestu minut. Składniki potrzebne do ugotowania takiego dania znajdziesz w swoim domu, co oznacza, że nie musisz robić dodatkowych zakupów.
Szybkie obiady z niczego z pewnością przypadną do gustu:
- miłośnikom zero waste,
- miłośnikom tanich i prostych obiadów
- osobom rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem.
2. Przepisy na szybki obiad z niczego
2.1. Placki ziemniaczane z cebulą
Placki ziemniaczane, zwane również plackami kartoflanymi są prawdziwym klasykiem polskiej kuchni. Potrawa ta jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze, smakuje doskonale. Ziemniaki, czyli bazowy składnik dania, zawierają szereg cennych składników odżywczych , witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich między innymi witaminę B, beta-karoten, białko, witaminę C, potas czy fosfor.
Drugi ważny składnik placków ziemniaczanych, tj. cebula, stanowi doskonałe źródło siarki, magnezu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy K, witaminy E oraz witaminy A. Zawiera także błonnik pokarmowy oraz silnie działające przeciwutleniacze.
Cebula posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe. Obniża również zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz trójglicerydów.
To musisz wiedzieć
Oto składniki potrzebna do przyrządzenia placków ziemniaczanych z cebulą:
- ziemniaki (6 sztuk(
- cebula (1 sztuka)
- jajko kurze (1 sztuka)
- mąka pszenna (2 lub 3 łyżki)
- sól (szczypta)
- pieprz (szczypta)
- olej.
Umieść w dużej misce starte przy użyciu grubych oczek tarki surowe ziemniaki. Usuń z naczynia nadmiar wody.
W kolejnym kroku zetrzyj cebulę, umieść w naczyniu z ziemniakami. Dodaj do ziemniaków i cebuli jedno kurze jajko, a także mąkę pszenną. Ziemniaki z dużą ilością wody warto zasypać trzema łyżkami mąki, te mniej wodniste jedynie dwiema. Całość połącz ze sobą. Dodaj sól i pieprz.
Rozgrzej olej na patelni. Placuszki smaż na średnim ogniu.
W 100 gramach placków ziemniaczanych znajduje się 268 kalorii. Taka porcja dostarcza naszemu organizmowi: 6,08 g białka, 27,8 g węglowodanów, 1,79 g cukrów, 3,30 g błonnika, 2,50 g tłuszczów nasyconych, 3,73 g tłuszczów jednonienasyconych, 7,52 g tłuszczów wielonienasyconych, 0,23 mg witaminy E, 36,0 mg magnezu, 32,0 mg wapnia, 1,67 mg żelaza, 128 mg fosforu, 622 mg potasu, 27,6 mg witaminy C, 32,0 µg RAE witaminy A.
2.2. Makaron z pomidorami i czosnkiem
Makaron z pomidorami i czosnkiem to potrawa, które nie tylko wyjątkowo dobrze smakuje, ale jest również dziecinnie proste w przygotowaniu. Zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składnikami niezbędnymi do przyrządzenia posiłku są:
- pomidory (1 kilogram)
- makaron (tagliatelle, farfalle , penne lub inny rodzaj, który akurat mamy pod ręką)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa z oliwek
- sól (szczypta)
- pieprz (szczypta).
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Pokrój cebulkę na drobną kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dokładnie umyte pomidory pokrój w ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Po wykonaniu tego kroku pokrój warzywa raz jeszcze na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulkę wraz z czosnkiem. Po dwóch minutach dodaj pomidory, a także wszystkie przyprawy.
Sos powinien dusić się przez dwadzieścia, trzydzieści minut na niedużym ogniu. W międzyczasie ugotuj makaron.
Składnikiem bazowym potrawy są pomidory zawierające ogromną ilość likopenu. Ten organiczny związek chemiczny jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga wychwycić i wymieść z naszego organizmu wolne rodniki oraz ich reaktywne formy. Wolne rodniki działają destrukcyjnie na komórki w organizmie ludzkim, doprowadzają do tzw. stresu oksydacyjnego oraz rozwoju wielu schorzeń. Prócz likopenu, w pomidorach znajdziemy również kwas askorbinowy, witaminę B12, potas, żelazo, sód czy magnez.