Trwa ładowanie...

Szybkie ciastka - charakterystyka, przepisy

Szybkie ciastka pasują zarówno do herbaty, mleka, jak i kawy zbożowej. Takimi błyskawicznymi, domowymi wypiekami możemy również poczęstować swoich gości lub przyjaciół z pracy. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na słodkości, które można przyrządzić w zaledwie kilkanaście minut.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Charakterystyka szybkich ciastek

Szybkie ciastka to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni. Ten rodzaj wypieków idealnie sprawdzi się również w przypadku osób unikających kupowania wysoko przetworzonych słodyczy. Przyrządzając własne ciastka nie tylko poprawiamy swoje zdolności kulinarne, a także sami decydujemy o doborze składników.

Ciasteczka są niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym dostarczają naszemu organizmowi pewną ilość węglowodanów, składników odżywczych, makroelementów oraz mikroelementów.

2. Przepisy na szybkie ciastka

2.1. Błyskawiczne ciastka maślane

Do przyrządzenia błyskawicznych ciasteczek maślanych potrzebne są następujące składniki:

  • mąka pszenna (2 szklanki)
  • cukier puder (1/2 szklanki)
  • żółtko (2 sztuki)
  • proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • masło klarowane (150 gramów).

Oprócz wyżej wymienionych składników przygotuj także wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a także foremki do wycinania (z ostrymi krawędziami).

Do wysokiej misy przesyp takie składniki jak: mąka, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodaj 150 gramów masła przechowywanego wcześniej w temperaturze pokojowej, a także dwa żółtka. Zagnieć ciasto.

Dobrze wyrobione ciasto podziel na mniejsze części. Każdy z elementów dokładnie rozwałkuj, a następnie wytnij za pomocą foremki ciasteczka – jeśli nie masz w domu żadnych foremek, użyj po prostu szklanki lub literatki.

Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem. Blachę przełóż do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na dziesięć minut.

Maślane wypieki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują z ciepłym mlekiem, kawą zbożową czy także herbatą.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT"

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2.2. Pieguski z czekoladą

Drugą propozycją szybkich i łatwych w przygotowaniu ciastek są pieguski z czekoladą.

Składnikami niezbędnymi do ich upieczenia są:

  • mąka pszenna (170 gramów)
  • masło (100 gramów)
  • cukier (100 gramów)
  • jajko
  • czekolada mleczna (60 gramów)
  • czekolada gorzka (60 gramów)
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)

Pokrój w bardzo drobną kosteczkę czekoladę mleczną, a następnie czekoladę gorzką. Za pomocą robota kuchennego zmiksuj masło w dużej misie. Po dodaniu cukru, ucieraj oba składniki przez kolejne kilka minut. Do utartego masła dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Połącz składniki przy użyciu miksera.

W przedostatnim kroku dodaj do surowego ciasta kawałki czekolady. Całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Na zabezpieczoną papierem do pieczenia blachę przełóż po jednej łyżce ciasta. Staraj się zachowywać 3-4 cm odstępy.

Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni Celsjusza. Czas pieczenia powinien wynosić dwadzieścia minut.

2.3. Ciastka owsiane

Ciastka owsiane zawierają w swoim składzie węglowodany, białka, tłuszcze, witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, mangan oraz selen. Ponadto, w ciasteczkach owsianych znajdziemy sporą ilość błonnika, składnika, pęczniejącego pod wpływem wody, a także oczyszczającego jelita z nadmiaru zbędnych produktów przemiany materii. Oto składniki potrzebne do upieczenia owsianych słodkości:

  • płatki owsiane górskie (200 gramów)
  • masło klarowane (100 gramów)
  • cukier biały (4 łyżki)
  • jaja kurze (2 sztuki)
  • proszek do pieczenia (płaska łyżeczka)
  • mąka pszenna (2 łyżki)
  • cynamon (1/2 łyżeczki)

Przesyp do dużej miski płatki owsiane, cukier, mąkę pszenną, cynamon, a także proszek do pieczenia. Dodaj do wszystkich składników dwa jaja kurze oraz masło. Całość dokładnie wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki.

Uformuj z masy owsianej kulki wielkości orzecha włoskiego, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec każdą z kulek spłaszcz za pomocą łyżki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Czas pieczenia ciastek powinien wynosić piętnaście, dwadzieścia minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.