Szybko się psują. Jak przedłużyć świeżość truskawek, malin i jagód?

Truskawki, maliny, jagody, a także jeżyny i porzeczki. Co je łączy? Należą do niezwykle zdrowych owoców jagodowych. Niestety są też owocami, które psują się czasami jeszcze zanim trafią do naszej lodówki. Czy da się temu zapobiec? Okazuje się, że jest sposób, by truskawki zachowały swoje walory nawet przez dwa tygodnie po zakupie.

Ta metoda pozwala zatrzymać rozwój chorobotwórczych grzybów i pleśniTa metoda pozwala zatrzymać rozwój chorobotwórczych grzybów i pleśni
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Owoce jagodowe, do których należą uwielbiane przez Polaków truskawki, są źródłem roślinnych polifenoli. To bioaktywne związki występujące w roślinach. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza jeden ich rodzaj – antocyjany, które odpowiadają za kolor czerwony, fioletowy czy niebieski. Dzięki nim regularne spożywanie owoców jagodowych chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, niweluje stany zapalne organizmu, zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia. Co więcej, antocyjany wpływają na metabolizm glukozy w tkankach oraz normują poziom cholesterolu.

Poza tym są źródłem dobroczynnego błonnika pokarmowego i mają wysoką gęstość odżywczą. Oznacza to, że mimo iż są niskokaloryczne, to obfitują w składniki odżywcze. Są źródłem witaminy C, A, C oraz witaminy z grupy B.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bazując na aktualnych wynikach badań, zalecają, by dzienne spożycie owoców jagodowych wynosiło dwie filiżanki.

Najzdrowsze i najsmaczniejsze truskawki. Oto, co musisz wiedzieć przy ich wyborze

Owoce jagodowe – źródło witamin i antyoksydantów

Owoce jagodowe to źródło witamin i antyoksydantów
Owoce jagodowe to źródło witamin i antyoksydantów © Pixabay

Nie zawsze jest to łatwe, bo przy okazji owoce te należą do produktów nietrwałych i szybko się psują. Czy jest na to rada?

Jak przechowywać owoce jagodowe?

Wiele się mówi na temat prawidłowego transportowania owoców – zakazane są worki foliowe, nie powinno się także doprowadzać do zgniecenia owoców. Po powrocie do domu należy je jak najszybciej schować do lodówki i zjeść w ciągu jednej do dwóch dób.

Ale jest jeden sposób, który może wydłużyć trwałość tych owoców nawet do dwóch tygodni. W dodatku jest bardzo prosty. Pierwszym krokiem jest przyjrzenie się owocom i odrzucenie tych, które mają ślady uszkodzenia lub są zepsute. Następnie trzeba przygotować roztwór wody i octu w proporcjach 3:1.

Mieszankę wlewamy do dużej miski lub garnka i zanurzamy w niej owoce, najlepiej na durszlaku. Po około 30 sekundach, a maksymalnie minucie, owoce wyciągamy i przekładamy na blat wyłożony ręcznikiem papierowym. Delikatnie osuszamy, po czym umieszczamy je w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Jeśli mamy większą ilość owoców, warto je podzielić na mniejsze porcje. Potem wkładamy je do lodówki.

Co ma na celu ta metoda? Ocet, stwarzając kwaśne środowisko, uniemożliwia rozwój szkodliwych patogenów – grzybów oraz pleśni. To one odpowiadają za szybkie psucie się owoców, ale też mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Określane mianem mykotoksyn, mogą powodować ostre i przewlekłe zatrucia u ludzi. Ich działanie określane jest jako kancerogenne (rakotwórcze), immunotoksyczne (negatywnie wpływające na układ odpornościowy), mutagenne (powodujące zmiany w DNA) i teratogenne (wywołujące zmiany u płodu).

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka