Szybko zbija cholesterol. Pij codziennie, by odblokować zatkane tętnice
Odpowiedni sposób odżywiania jest kluczowym elementem, by zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób i korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Niektóre produkty sprawdzają się w tym celu znacznie lepiej od innych, warto więc wprowadzić je do codziennego jadłospisu.
1. Zadbaj o poziom cholesterolu
Dieta to jeden z najprostszych sposobów, które pomagają zadbać o prawidłowe stężenie cholesterolu. Drobne modyfikacje mogą mieć ogromne znaczenie. Przede wszystkim warto włączyć do diety owoce, warzywa i zdrowe tłuszcze.
Produkty roślinne korzystnie wpływają na poziom cholesterolu ze względu na zawarty w nich błonnik. Substancja pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także stabilizuje cukier i oczyszcza organizm.
Jeśli nie przepadasz za owocami i warzywami w całości, wypróbuj kilka przepisów na zdrowe koktajle. Z pomocą blendera przygotujesz smaczną przekąskę, a jednocześnie zachowasz większość cennego błonnika.
2. Owocowe koktajle na zdrowie
Jagody to owoce, w których znajduje się cała masa przeciwutleniaczy. Nie tylko zmniejszają stany zapalne, ale także obniżają poziom cholesterolu. Ich działanie warto wzmocnić migdałami pełnymi tłuszczów nienasyconych.
Koktajl jagodowy: szklankę truskawek i jagód zblenduj z 1/2 szklanki malin i 6 migdałami. Jeśli całość wydaje ci się zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
W celu obniżenia cholesterolu warto sięgać też po jabłka. To bogate źródło błonnika, które przyczynia się do a poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Warto je spożywać w towarzystwie owsa napakowanego błonnikiem.
Koktajl jabłkowy: jabłko, banana i 1/2 szklanki płatków owsianych zblenduj z łyżeczką cynamonu.
Gruszka to kolejny napakowany błonnikiem owoc, który korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu. Świetnie sprawdzi się wraz z awokado, w którym znajdują się tłuszcze nienasycone.
Koktajl gruszkowy: awokado i gruszkę zalej szklanką mleka roślinnego i zblenduj na gładką masę.
3. Warzywa i orzechy na obniżenie cholesterolu
Orzechy włoskie to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Warto też sięgać po daktyle, które dostarczają błonnika i są bogatym źródłem potasu i magnezu.
Słodki koktajl z orzechami: banana zblenduj z 7 orzechami włoskimi, 4 daktylami i szklanką mleka roślinnego. Możesz dodać też odrobinę esencji waniliowej dla poprawy smaku.
Dbając o zdrowy poziom cholesterolu, nie należy zapominać o burakach. Napakowane są azotanami, które korzystnie wpływają na regulację ciśnienia krwi, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL.
Buraczany koktajl: ugotowanego lub upieczonego buraka zblenuj z jabłkiem i marchewką. Możesz dodać trochę wody, by nieco rozcieńczyć całość.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl