Szynka gotowana - proste przepisy

Szynka gotowana, zwłaszcza gdy jest przygotowywana w domu, to smaczna i zdrowa wędlina, ale i mięso do obiadu. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektóre przepisy są nie tylko banalnie proste, ale i wymagają minimalnych nakładów pracy. Poznaj najlepsze receptury.

Szynka gotowana - proste przepisySzynka gotowana - proste przepisy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest szynka gotowana?

Szynka gotowana, zwłaszcza przygotowana samodzielnie w domu, jest smaczna i zdrowa. Nadaje się do pieczywa na kanapki, ale sprawdza się również w roli dania obiadowego czy przystawki.

Jak ją zrobić? Okazuje się, że w prosty sposób. Można ją przyrządzić zarówno w garnku, jak i szybkowarze. Ważne, by wybrać taki garnek, w którym cały kawałek mięsa zostanie przykryty wodą. Jeśli chodzi o przyprawy, nie trzeba ściśle trzymać się wskazówek. Warto eksperymentować i dodawać swoje ulubione.

Ekspresowa szynka gotowana - przepis

Aby przygotować ekspresową szynkę gotowaną na kanapki, potrzebny jest:

  • około 1 kg szynki wieprzowej,
  • sól (około 60 g),
  • pieprz ziarnisty (kilkanaście ziarenek, wedle upodobań),
  • ząbki czosnku (2 zgniecione),
  • ziele angielskie (5 sztuk),
  • liście laurowe (3 sztuki),
  • majeranek (3 łyżki).

Szynkę należy umyć, zwinąć i mocno obwiązać sznurkiem lub wcisnąć do siatki wędliniarskiej. Włożyć ją do garnka z wodą i przyprawami tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 10 minut. Po tym czasie trzeba przykryć garnek i pozostawić szynkę na kilkanaście godzin (można ją zagotować wieczorem i wrócić do przyrządzania rano lub odwrotnie: zagotować rano, a do przygotowywania wrócić wieczorem).

Następnie należy ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i gotować mięso 10 minut na dużym ogniu. Po tym czasie trzeba znów zostawić je w garnku do wystygnięcia wody. Wówczas pozostaje tylko wyjąć szynkę, odsączyć i wstawić do lodówki. Po 2 godzinach można ją jeść.

Szynka gotowana w majonezie

Aby przygotować szynkę gotowaną w majonezie, potrzebny jest:

  • około 1 kg szynki wieprzowej,
  • majonez (2-3 łyżki),
  • ząbki czosnku (3-4),
  • liście laurowe (4-5 sztuk),
  • majeranek (3 łyżki),
  • jałowiec (1 łyżeczka),
  • sól (około 60 g).

Szynkę należy umyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem lub wcisnąć do siatki wędliniarskiej, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez, zagotować i gotować 10 minut. Zostawić do wystygnięcia na kilka lub kilkanaście godzin (cały dzień lub całą noc). Po tym czasie należy mięso z zalewą zagotować i gotować 10 minut. Znów zostawić do wystygnięcia. Następnie trzeba wyjąć mięso z garnka, osączyć z płynu - i można kroić je w plastry, by zjeść.

Szynki z szynkowara

Domową szynkę można również przygotować w szynkowarze. To urządzenie niewielkich rozmiarów, najczęściej w kształcie walca. W jego pokrywce znajduje się sprężyna ściskająca włożone do środka mięso.

Aby zrobić szynkę z szynkowara, potrzebny jest 1 kilogram szynki wieprzowej oraz składniki na marynatę. To sól (także sól peklowa), liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, czosnek. Szynkę należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Warto je gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, po czym natrzeć mięso wymieszanymi przyprawami. Mięso trzeba włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowara i odłożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie doby mięso trzeba umieścić w szynkowarze, a urządzenie wstawić do garnka, wlać do niego wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. Temperaturę tę trzeba utrzymywać przez godzinę.

Gotowa szynka z szynkowaru w całości wymaga schłodzenia w zimnej wodzie. Trzeba ją też odstawić do lodówki na kilka godzin.

Parzenie szynki

Dobrym pomysłem na domową wędlinę jest także parzenie szynki po wędzeniu lub peklowaniu, które pozwala nie tylko na uzyskanie wybornego smaku mięsa, ale i zabezpieczenie go przed bakteriami.

Peklowanie polega na tym, że mięso przed kilkanaście godzin leży w specjalnie przygotowanej zalewie lub suchej mieszance peklującej z solą peklową, czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jałowcem, ziarnami czarnego pieprzu i odrobiną cukru.

Jak parzyć szynkę, żeby była smaczna i soczysta? Trzeba wyjąć peklowane mięso i mocno związać je sznurkiem. W dużym garnku zagotować wodę lub bulion warzywny, po czym włożyć szynkę i zmniejszyć ogień do minimum. Nie wolno dopuścić do wrzenia wody z mięsem. Jej temperatura nie może przekraczać 80 stopni, inaczej szynka się zwyczajnie ugotuje.

Czas parzenia szynki peklowanej zależy od jej wielkości. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa przypada 40 minut. Bardzo ważne jest, by szynka była całkowicie zanurzona. Nie wolno też zapomnieć o hartowaniu szynki po parzeniu. Mięso wystarczy przełożyć na kilka minut do naczynia z chłodną wodą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka