Trwa ładowanie...

Tak kupisz najlepszy chleb. Dietetyk zdradza patent

 Paula Jakubasik
28.03.2023 15:14
Jaki jest najzdrowszy chleb do jedzenia?
Jaki jest najzdrowszy chleb do jedzenia?

Wiele chlebów smakuje dobrze, ale w ich składzie znajduje się sporo niezdrowych składników. Dużą popularnością cieszą się również diety polegające na ograniczaniu ilości węglowodanów. Czy jedzenie chleba jest dobrym pomysłem i jakie powinno być zdrowe pieczywo?

spis treści

1. Jaki powinien być zdrowy chleb?

Amerykańskie zalecenia dietetyczne wskazują, by co najmniej połowa ziaren w chlebie była pełnoziarnista. Dwie lub trzy porcje zdrowego pieczywa dziennie zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, nowotworu jelita grubego, żołądka i trzustki.

Węglowodany są niezbędne dla organizmu, dostarczają energii i sprawiają, że jesteśmy w stanie się skoncentrować oraz zapamiętywać nowe informacje.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jeśli szukasz najzdrowszego chleba, istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę. Dietetyk Steph Grasso twierdzi, że najpierw należy zdefiniować swoje cele zdrowotne.

Pieczywo pełnoziarniste zawiera więcej witamin i błonnika, a także wywiera mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi, co jest ważną informacją dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność.

Niektórzy jednak czują się znacznie lepiej po zjedzeniu białego chleba, co zdarza się często w przypadku problemów z układem pokarmowym.

Warte wypróbowania są również chleby na zakwasie, które poza smakiem są zdecydowanie łatwiejsze do trawienia. Natalie Mokari, dietetyk z Charlotte w Północnej Karolinie, zwraca uwagę, by poza rodzajem chleba, przyjrzeć się, jak jest on wytwarzany.

Należy szukać pieczywa składającego się z mąki, wody, soli, drożdży lub zakwasu i robić zakupy w lokalnych piekarniach, jeżeli w dużych supermarketach znalezienie zdrowego pieczywa stanowi wyzwanie.

Natalie Mokari nie jest fanką niskowęglowodanowych chlebów, twierdzi, że bardzo często mają wiele niepotrzebnych składników, które wzbogacają jedynie smak produktu.

Pieczywo ma również szeroki zakres cen, ale zdaniem Mokari można znaleźć coś wartościowego w każdym budżecie. Osoby, które lubią chleb, nie powinny z niego zrezygnować. Przybieranie na wadze nie jest spowodowane pokarmami bogatymi w węglowodany, a nadmiarem kalorii. Zdrowa dieta to przede wszystkim równowaga.

2. Z czym jeść chleb?

Rzadko jemy sam chleb, dlatego ważne jest, aby myśleć o kompozycji całego posiłku. Bez względu na to, czy wybieramy pieczywo białe, czy pełnoziarniste, powinno być spożywane razem z białkiem i zdrowymi tłuszczami.

Na śniadanie sprawdzą się tosty z jajkiem i awokado, a wieczorem dobrym pomysłem będzie zjedzenie sałatki z kurczakiem czy tofu w wersji wegetariańskiej.

Należy pamiętać także o dodatku świeżych warzyw, które poza walorami smakowymi dodadzą nam więcej energii i sprawią, że będziemy syci przez dłuższy czas.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze