Tak się jada w więzieniu. 8 różnych zestawów w zależności od wyznania, wieku czy stanu zdrowia
Co jedzą więźniowie? W jednym z aresztów jadłospis wygląda zachęcająco. Gołąbki po staropolsku, gulasze, a dla wegetarian: kotlety sojowe duszone w warzywach. Brzmi dobrze, jednak stawka dobowa za wyżywienie więźnia może szokować. Gorzej niż w szpitalu?
1. Gołąbki po staropolsku, kotlety sojowe i bigos
Portal Łódź Nasze Miasto opublikował jadłospis z aresztu przy ul. Smutnej w Łodzi. W zależności od diety osadzonego w karcie znajduje się aż osiem różnych dań. Podczas ustalania więziennego menu trzeba wziąć pod uwagę rodzaj zatrudnienia, wiek skazanego, stan zdrowia, a także wymogi religijne i kulturowe. Inny posiłek otrzyma np. osadzony chorujący na cukrzycę, osoba zgłaszająca, że jest weganinem czy wreszcie muzułmanie, którzy nie spożywają wieprzowiny.
Opublikowane przez portal skany jadłospisów wskazują na smaczne i zbilansowane posiłki. Wśród dań głównych np. zupa selerowa, gulasz wołowy, kotlet sojowy duszony z warzywami, klopsiki drobiowo-jarzynowe w sosie koperkowym z glazurowanymi burakami. W menu więziennym znalazło się też miejsce dla klasyków kuchni polskiej, jak zupa pomidorowa czy bigos z wołowiną lub pierogi z kapustą i grzybami. Są zupy, surówki i kompoty, kawa zbożowa i herbata.
2. Stawka dobowa za wyżywienie więźnia. Ile kosztuje?
Od lat największe kontrowersje wzbudza żywienie pacjentów w polskich szpitalach, głodowe racje, niskie stawki żywieniowe i inwencja twórcza przygotowujących posiłki. Jak wygląda sytuacja w przypadku osadzonych w zakładach karnych? Wyżywienie w tych miejscach reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 19 lutego 2016 r. To właśnie ono określa okoliczności tj. religia czy ograniczenia zdrowotne, które są brane pod uwagę podczas ustalania posiłków. Rozporządzenie wskazuje też na rodzaj posiłków, wartość odżywczą i kaloryczną, wreszcie na koszt.
Wydawane są:
- posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku powyżej 18. roku,
- posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku do ukończenia 18. roku życia,
- posiłki lecznicze: lekkostrawne, cukrzycowe, indywidualne
- posiłki przygotowane dla osadzonych wykonujących pracę w warunkach szczególnie uciążliwych
- posiłki przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych.
Skazany, który przebywa w areszcie śledczym bądź w zakładzie karnym ma prawo do trzech napojów i posiłków dziennie, w tym co najmniej jednego gorącego. Młodociani osadzeni mają otrzymywać posiłki o wartości energetycznej nie mniejszej niż 2800 kcal, po 18. roku życia co najmniej 2600 kcal. Każdego dnia mają też dostawać nie mniej niż 300 g warzyw bądź owoców z wyłączeniem ziemniaków.
"Nad właściwym przygotowaniem posiłków w każdej jednostce czuwa funkcjonariusz Służby Więziennej - szef kuchni. To on sprawuje także nadzór nad zatrudnionymi w kuchni osadzonymi. Na każdym etapie przygotowania posiłków, począwszy od obierania warzyw, przygotowywania poszczególnych składników, gotowania czy podziału porcji żywnościowych zaangażowani są więźniowie. W kuchni zatrudniani są odpłatnie bądź nieodpłatnie, o przydziale do poszczególnych zadań decyduje przede wszystkim ich wykształcenie i umiejętności" - czytamy na rządowym portalu Służby Więziennej.
Ile podatnicy płacą za wyżywienie? Tę kwestię rozporządzenie także skrupulatnie reguluje. W przypadku posiłku podstawowego to koszt 4,00 zł dziennie, o 40 gr więcej wydaje się na małoletnich. Jadłospis cukrzycowy na cały dzień kosztuje 5,70 i o 10 gr więcej - posiłek indywidualny. Posiłek dodatkowy to kolejne 3,20 zł na osobę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl