Trwa ładowanie...

Zmniejsza ryzyko udaru prawie o 60 proc. Lekarka nie ma wątpliwości

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 22.04.2023 13:59
Lekarka powołuje się na badania, które dowodzą, jaka dieta zmniejsza ryzyko udaru
Lekarka powołuje się na badania, które dowodzą, jaka dieta zmniejsza ryzyko udaru (Getty Images/Instagram)

Dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier i przetworzoną żywność zwiększa ryzyko miażdżycy, a ta jest bezpośrednio powiązana z udarem mózgu czy zawałem serca. Można tego uniknąć zmieniając kilka nawyków żywieniowych.

spis treści

1. W 90 proc. odpowiada za udary mózgu

Dr Shireen Kassam to brytyjska hematolog i lekarz medycyny stylu życia, a przede wszystkim założycielka Plant-Based Health Professionals UK. To inicjatywa, której celem jest edukowanie społeczeństwa na temat pełnowartościowej diety roślinnej jako profilaktyki chorób przewlekłych.

Cytowana przez Express.co.uk lekarka tłumaczy, że za udar mózgu w większości przypadków odpowiada miażdżyca. Tworząca się w naczyniach krwionośnych, zbudowana głównie z lipidów, blaszka miażdżycowa może ograniczać przepływ krwi lub całkowicie go zablokować. Skutkiem tego jest niedokrwienie – np. mózgu, choć nie tylko. Dr Kassam podkreśla, że miażdżyca to także czynnik ryzyka chorób serca.

Zobacz film: "Dieta śródziemnomorska"
Zwiększenie udziału produktów roślinnych w diecie zmniejsza ryzyko udaru
Zwiększenie udziału produktów roślinnych w diecie zmniejsza ryzyko udaru (Pixabay)

Niestety gromadzenie się blaszki miażdżycowej rozwija się latami, nie dając żadnych objawów. Można temu zapobiec, a jednocześnie ograniczyć ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, hipercholesterolemii czy nadciśnienia, modyfikując dietę.

2. Najzdrowsza dieta dla mózgu i serca

Lekarka wyjaśnia, że nie ma sensu skupiać się na wymienianiu konkretnych produktów o działaniu prozdrowotnym. Najważniejsze to zwiększyć udział produktów roślinnych w diecie.

To przede wszystkim:

  • warzywa i owoce,
  • produkty pełnoziarniste,
  • orzechy oraz pestki,
  • nasiona roślin strączkowych.

Większe spożycie produktów pochodzenia roślinnego to gwarancja ograniczenia rozwoju schorzeń przewlekłych, w tym miażdżycy.

- Dzieje się tak, ponieważ dieta roślinna ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i wysoką zawartość błonnika, witamin i minerałów oraz antyoksydantów, które pomagają utrzymać cholesterol, ciśnienie krwi i glukozę na zdrowym poziomie – wyjaśnia dr Kassam.

Dodaje, że jeśli będziemy spożywać większe takich pokarmów, to jednocześnie zmniejszymy udział żywności wysokoprzetworzonej, dodatkowo ograniczając ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych.

Lekarka tłumaczy, że wśród uznanych za najzdrowsze diety DASH czy śródziemnomorska bazują w głównej mierze właśnie na produktach roślinnych. Powołuje się również na jedno z badań, które dowiodło, że dieta wegetariańska jest szczególnie wartościowa.

- Badanie przeprowadzone na Tajwanie, skupione na buddyjskich ochotnikach, wykazało, że osoby stosujące dietę wegetariańską mogą zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego o 59 procent – mówi dr Kassam.

- Badania sugerują, że jedzenie około 85 do 90 procent produktów roślinnych wiąże się z lepszym zdrowiem, w tym zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu i jego czynników ryzyka – przekonuje ekspertka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze