Trwa ładowanie...

Taka kawa szkodzi najbardziej. Prosta droga do tycia i problemów trawiennych

Avatar placeholder
Aleksandra Zaborowska 09.11.2024 08:40
Tradycyjna kawa, bez dodatków, może być korzystna dla zdrowia
Tradycyjna kawa, bez dodatków, może być korzystna dla zdrowia (Getty Images)

Chociaż kawę można pić na wiele sposobów, nie każda forma tego napoju sprzyja zdrowiu i sylwetce. Dowiedz się, jaka kawa może powodować niepożądane efekty, takie jak tycie, pogorszenie samopoczucia i szybsze starzenie się.

spis treści

1. Kawa i jej dobroczynne właściwości

Tradycyjna kawa, bez dodatków, może być jednak korzystna dla zdrowia. Ziarna kawy są bogate w minerały, takie jak magnez, fosfor, wapń czy potas, ale także żelazo, cynk i miedź.

Jednak to polifenolom, potężnym przeciwutleniaczom obecnym w kawie, przypisuje się najbardziej korzystne właściwości prozdrowotne. Dzięki nim kawa działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać stres oksydacyjny.

Zobacz film: "Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują"

Co więcej, wiele nowych badań sugeruje, że regularna filiżanka czarnej kawy może także działać korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zapobiegać jego chorobom.

2. Uwaga na bombę kaloryczną

Jeśli chodzi o preferencje co do kawy, w Polsce najczęściej pije się klasyczną sypaną, espresso i rozpuszczalną. Do tego dochodzą dodatki, takie jak mleko, śmietanka, cukier czy syropy smakowe. Niestety to właśnie te dodatki często zamieniają kawę ze zdrowego napoju w prawdziwą kaloryczną bombę.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że kawa wzbogacona o duże ilości cukru, tłustej śmietanki czy słodkich syropów może mieć nawet kilkaset kalorii. Spożywana sporadycznie, np. zamiast deseru, nie musi wcale zaburzać zdrowej diety, ale sięganie po nią regularnie prowadzi do nadwyżki kalorycznej, która jest prostą drogą do przybierania na wadze.

Co więcej, udowodniono, że słodzenie kawy zarówno cukrem, jak i jego substytutami, destabilizuje poziom glukozy i insuliny we krwi, co z kolei może prowadzić do uczucia zmęczenia i rozdrażnienia.

3. Kawa na czczo – czy to zdrowe rozwiązanie?

Poranne picie kawy na czczo to nawyk wielu z nas, wynikający często z braku czasu lub braku apetytu po przebudzeniu. Niestety, kawa spożywana na pusty żołądek może wywołać szereg problemów zdrowotnych.

Przede wszystkim kofeina stymuluje produkcję kwasu solnego w żołądku. Gdy nie ma pokarmu do strawienia, nadmiar tego kwasu może podrażniać delikatną śluzówkę żołądka, prowadząc do zgagi, refluksu czy innych nieprzyjemnych dolegliwości bólowych. Długotrwałe spożywanie kawy na czczo może więc zwiększać ryzyko chorób układu pokarmowego.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze