Trwa ładowanie...

Takich grzybów lepiej nie jedz. Mogą zwiększać ryzyko raka nawet o 50 proc.

 Aleksandra Zaborowska
Aleksandra Zaborowska 01.10.2024 14:12
Czy marynowane grzyby są zdrowe?
Czy marynowane grzyby są zdrowe? (archiwum prywatne)

Badania opublikowane przez "American Association for Cancer Research" wskazują, że spożywanie marynowanych warzyw, w tym grzybów, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka nawet o 50 proc.

spis treści

1. Grzyby ze słoiczka nie takie zdrowe?

Jak się okazuje, marynowane grzyby, choć popularne w wielu domach, mogą mieć negatywny wpływ na organizm, a szczególnie zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory.

Marynowanie to proces konserwacji żywności polegający na moczeniu jej w occie, zazwyczaj z dodatkiem soli i przypraw. Jak jednak wykazały badania, grzyby marynowane w occie spirytusowym, choć smaczne, mogą być bardzo szkodliwe.

Zobacz film: "Czosnek kiszony – sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia"

Badania opublikowane przez "American Association for Cancer Research" wskazują, że spożywanie marynowanych warzyw, w tym grzybów, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka nawet o 50 proc.

Dzieje się tak z kilku powodów, wśród których najważniejszymi są: wpływ octu na organizm (zwłaszcza przewód pokarmowy) oraz nadmiar soli.

2. Ocet spirytusowy vs. ocet jabłkowy

Marynowane grzyby mogą być mniej szkodliwe, jeśli do przygotowania zalewy użyje się octu jabłkowego. Jest on łagodniejszy dla układu pokarmowego i mniej drażniący dla błon śluzowych.

Jednakże nawet w takim przypadku problemem pozostaje wysoka zawartość soli oraz ryzyko związane z samym procesem marynowania. Sól, której używa się w nadmiarze podczas marynowania, może prowadzić do nadciśnienia, problemów z nerkami oraz znacząco zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka.

3. Kto powinien unikać marynowanych grzybów?

Spożywanie marynowanych grzybów powinny ograniczyć lub całkowicie wyeliminować w szczególności osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka, dwunastnicy, zgagę czy wzdęcia. Grzyby przygotowane w ten sposób nie są również zalecane dla dzieci oraz osób borykających się z anemią, ponieważ ocet może wpływać negatywnie na przyswajanie niektórych składników odżywczych.

4. Zdrowsze alternatywy dla marynowanych grzybów

Chociaż marynowane grzyby mogą kusić swoim smakiem i długim terminem przydatności do spożycia, warto zastanowić się nad zdrowszymi sposobami ich przygotowania. Najlepszą formą spożywania grzybów jest ich gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie bez dużej ilości tłuszczu. Grzyby przygotowane w ten sposób zachowują swoje cenne składniki odżywcze, a jednocześnie są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze