Trwa ładowanie...

Takich truskawek nie jedz pod żadnym pozorem. Mogą być rakotwórcze

Avatar placeholder
Dominika Najda 16.06.2023 13:53
Nalot na truskawskach oznacza, że nie nadają się do spożycia. Konsekwencje mogą być poważne
Nalot na truskawskach oznacza, że nie nadają się do spożycia. Konsekwencje mogą być poważne (Getty Images)

Lato jest porą roku, kiedy królują owoce. Wtedy smakują najlepiej, są świeże i soczyste. Warto jednak pamiętać o tym, by przed spożyciem odpowiednio je umyć i nie trzymać ich w lodówce zbyt długo, ponieważ tylko w ten sposób unikniemy nieprzyjemnych konsekwencji i rozwoju groźnych chorób.

spis treści

1. Pamiętaj, że sezonowe owoce są nietrwałe

W sezonie bardzo chętnie sięgamy po truskawki. Pyszne owoce smakują doskonale, są idealnym dodatkiem do wielu dań i deserów, a do tego można je kupić praktycznie w każdym sklepie i warzywniaku.

O ile wysokie temperatury sprzyjają dojrzewaniu owoców, tworzą też doskonałe środowisko dla różnych patogenów. Truskawki przed spożyciem należy dokładnie umyć, by mieć pewność, że wszelkie drobnoustroje i chemikalia zostały z nich usunięte.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Warto też pamiętać, że truskawki to nietrwałe owoce. Szybko się psują i nawet pozostawione na kilka dni w lodówce mogą zakwitnąć na nich małe plamki pleśni. Wiele osób po prostu je okraja, a następnie ze smakiem zjada pozostałą część.

Okazuje się jednak, że nie powinniśmy tak robić, w ten sposób możemy sobie poważnie zaszkodzić. Nawet niewielka ilość pleśni może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia.

Przed spożyciem zawsze sprawdzaj owoce
Przed spożyciem zawsze sprawdzaj owoce (Pixabay)

2. Skutki spożycia spleśniałych produktów

Jeśli owoce noszą jakiekolwiek oznaki pleśni i gnicia, oznacza to, że nie nadają się już do spożycia. Szczególnie pojawienie się niebiesko-zielonego puszku jest problematyczne. Pozbycie się spleśniałej części owocu nie rozwiązuje problemu.

Grzyby strzępkowe wytwarzają mykotoksyny, które są jednym z najgroźniejszych czynników mutagennych i rakotwórczych. Mogą powodować alergie, zatrucia, grzybice, a nawet zaburzenia hormonalne.

Gdy mowa o pleśni, to nawet obróbka termiczna w ponad 100 stopniach Celsjusza nie wyeliminuje problemu, więc przygotowanie dżemu lub kompotu ze spleśniałych owoców również nie jest dobrym pomysłem.

"Chciałam Wam przypomnieć, że odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty jest wielkim błędem. Pleśń to grzyby, których niewidoczne gołym okiem zarodniki rozeszły się już na pewno po całości" – ostrzega na swoim Instagramie @mama.chemik

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze