Trwa ładowanie...

Takie mleko pojawiło się w Lidlu. Nie będzie dla każdego

Avatar placeholder
19.03.2024 15:29
Ma być jak za dawnych lat. Mleko prosto od krowy w Lidlu
Ma być jak za dawnych lat. Mleko prosto od krowy w Lidlu (Getty Images)

W znanym dyskoncie od jakiegoś czasu można kupić mleko w butelkach prosto od krowy. Mimo zdrowotnych korzyści, nie każdy może je pić. Kiedy lepiej zrezygnować z produktu?

spis treści

1. Mleko prosto od krowy w znanej sieci

Mleko prosto od krowy sprzedawane w szklanych butelkach.

Lidl przekonuje, że nowy produkt ma się wyróżniać naturalnością. Jego przetworzenie ma polegać wyłącznie na pasteryzacji, co zapewnia mu wyjątkowy smak, taki, jak znamy z dzieciństwa.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Mleko ma być dostarczane z innowacyjnego gospodarstwa, gdzie krowy są karmione wyłącznie tym, co rośnie na polu.

Warto pamiętać, że mleko to istotny element codziennej diety, bo jest źródłem wielu składników odżywczych. To nie tylko białko, ale też witaminy: A, D, E, K oraz te z grupy B.

Ponadto zawiera ważne dla organizmu minerały: cynk, wapń, fosfor, potas, magnez.

Niektóre osoby powinny jednak zachować ostrożność i pić je w bardzo ograniczonych ilościach lub z niego całkowicie zrezygnować.

Mleko prosto od krowy w szklanych butelkach będzie dostępne w znanym dyskoncie
Mleko prosto od krowy w szklanych butelkach będzie dostępne w znanym dyskoncie (Getty Images)

2. Czy świeże mleko jest zdrowe?

Uważać powinny m.in. osoby z nietolerancją laktozy (dwucukru składającego się z galaktozy i glukozy).

Aby laktoza została prawidłowo przetrawiona, potrzebna jest laktaza. To enzym, który rozkłada laktozę na cukry proste. Jeśli organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tego enzymu, może dochodzić do problemów ze strony układu trawiennego.

Nietolerancja laktozy może być wrodzona (wykrywana u niemowląt, takie osoby muszą przestrzegać diety z wyłączeniem laktozy przez całe życie), ale może pojawić się także u dorosłych. Wówczas pierwotna nietolerancja jest związana z postępującym wraz z wiekiem zmniejszeniem aktywności laktazy.

Z kolei do wtórnego niedoboru laktazy dochodzi przy ostrych infekcjach jelitowych, rotawirusowych, ale też przy celiakii, nieswoistych zapaleniach jelit czy enteropatii cukrzycowej.

Białka mleka krowiego mogą też być przyczyną alergii - najczęściej u niemowląt i dzieci. Przy czym większość dzieci, które zmaga się z taką alergią "wyrasta" z niej na ogół przed ukończeniem 5. roku życia.

Mleko i produkty mleczne mogą też nasilać objawy u osób z chorobami autoimmunologicznymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze