Taka kolacja rujnuje zdrowie. Zwiększa ryzyko raka i chorób serca

Nie tylko śniadanie jest kluczowym dla zdrowia posiłkiem. Równie ważna jest kolacja, którą często jemy zbyt późno i w dodatku sięgamy po nieodpowienie produkty, które zamiast dać organizmowi odpocząć, tylko go obciążają. To pierwszy krok do poważnych chorób.

Późna kolacja szkodzi zdrowiuPóźna kolacja szkodzi zdrowiu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Późna kolacja szkodzi zdrowiu

Kolacja nie powinna obciążać organizmu, tylko dać mu czas na regenerację po intensywnej pracy w ciągu dnia. Dlatego posiłek powinien być lekkostrawny i zjedzony odpowiednio wcześnie. Niestety, wiele osób żyjąc w pośpiechu nie ma czasu na regularne jedzenie.

W ciągu dnia zjada "zapychacze", a czas na większy posiłek ma dopiero późnym wieczorem.

Często kolacja jest traktowana jak obiad, na który nie było czasu w ciągu dnia. To bardzo zdradliwe podejście, które może sprzyjać poważnym dolegliwościom, jak otyłość i bezsenność.

Późna kolacja sprzyja chorobom
Późna kolacja sprzyja chorobom © Getty Images

To z kolei pierwszy krok między innymi do chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy czy udaru mózgu.

Najlepszy moment do spożywania posiłków jest między godziną 6 a 19 (najlepiej jeśli w ciągu dnia jemy 4-6 mniejszych posiłków, żeby organizm cały czas miał "paliwo"). Jeśli ostatni posiłek dnia zjemy wcześniej, organizm jest w stanie efektywniej wykorzystywać pokarm (wykorzystuje tłuszcz jako energię). Jeśli fundujemy sobie przekąski przed snem, zaburzy to jego dobowy rytm.

Zwiększamy tym samym ryzyko zgagi, niestrawności i zaburzeń snu. To także wpływa na to, jak zaczniemy następny dzień. Może się okazać, że zamiast wstawać pełni energii, obudzimy się ospali.

Optymalnym wyjściem jest lekki posiłek, co najmniej dwie godziny przed pójściem spać.

Chore serce i większe ryzyko raka

Późne jedzenie kolacji sprzyja też sięganiu po "szybkie" jedzenie, a tym samym produkty, które są przetworzone i mają wysoką zawartość soli.

Tymczasem nadmiar soli prowadzi między innymi do nadciśnienia i miażdżycy, co grozi m.in. chorobami serca i udarem.

Naukowcy z Institute for Global Health w Hiszpanii uznali, że pora spożywania kolacji może zmniejszać lub zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Badacze porównali nawyki osób cierpiących na choroby nowotworowe. Okazało się, że osoby, które jadły kolację przed godz. 21 mają o 20 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi czy raka prostaty niż ci, którzy jedli po godz. 22 lub zaraz po niej kładli się spać.

Naukowcy łączą większe ryzyko raka z zakłóceniem "zegara biologicznego" i zmniejszoną zdolnością do przetwarzania glukozy. Dlatego kolację powinno się jeść co najmniej dwie godziny przed snem. Nie powinna być tłusta i mieć zbyt dużo cukrów prostych.

Tego nie jedz na kolację

Biorąc pod uwagę ryzyko rozwoju poważnych chorób, w tym nowotworowych, najlepiej jeśli na kolację maksymalnie ograniczymy lub całkiem zrezygnujemy z produktów z wysoką zawartością tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału czy tłustego mięsa). Można je zastąpić tłuszczami nienasyconymi np. oliwą z oliwek.

W posiłkach, które spożywamy na kolację powinno być też jak najmniej cukru, który ma działanie prozapalne i soli, której nadmiar może prowadzić do nadciśnienia czy miażdżycy.

Dobrze natomiast sięgać po warzywa, rośliny strączkowe (np. fasolę, groszek) czy chude białe mięso, owoce morza i jajka. Dobrym pomysłem są także niskokaloryczne owoce (arbuz, jagody, papaja). Można też dodać orzechy i nasiona, ale należy je spożywać w umiarkowanych ilościach.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka