Tanie, a zdrowe mięso. Organizm przyswaja z niego aż 90 proc. białka

Mięso z królika choć nieco zapomniane, teraz zyskuje coraz większą popularność jako zdrowa alternatywa dla innych rodzajów mięsa. Jest nie tylko pyszne, ale i bogate w cenne składniki odżywcze, a jego spożywanie przynosi liczne korzyści zdrowotne. Co więcej, kilogram kosztuje teraz mniej niż 30 zł.

To mięso jest wyjątkowo zdrowe. Tanie, a ratuje serceTo mięso jest wyjątkowo zdrowe. Tanie, a ratuje serce
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dlaczego mięso z królika jest zdrowe?

Mięso z królika jest lekkostrawne, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię oraz tych, które mają problemy z układem trawiennym. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu, co czyni go zdrowszą opcją niż czerwone mięsa, takie jak wołowina czy wieprzowina. Dzięki temu jest także polecane osobom zmagającym się z chorobami serca oraz nadciśnieniem tętniczym.

Co więcej, królicze mięso jest bogate w liczne witaminy i minerały. Zawiera m.in. miedź, cynk, kobalt oraz żelazo, które mają korzystny wpływ na skórę, zapobiegają niedokrwistości oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Z kolei witaminy z grupy B, obecne w mięsie z królika, pomagają w regulacji metabolizmu i działają uspokajająco na układ nerwowy, co sprawia, że jest mięsto to jest doskonałym wyborem dla osób narażonych na stres.

Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty

Kolejną zaletą mięsa z królika jest jego niska alergenność. To sprawia, że może być spożywane przez osoby z alergiami pokarmowymi oraz niemowlaki, którym dopiero wprowadza się stałe pokarmy do diety. Ponadto organizm przyswaja aż 90 proc. białka zawartego w mięsie królika, co czyni je wyjątkowo wartościowym składnikiem codziennej diety.

Mięso z królika to zdrowa, smaczna i wartościowa alternatywa w kuchni, dlatego tym bardziej warto włączyć je do diety. Teraz w popularnych dyskontach kupisz tuszkę króliczą z podrobami za 26,90 zł za kilogram.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. abcZdrowie.pl
  2. Lidl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka