Tarta z serem i tymiankiem
Potrawa dość kaloryczna, więc polecana osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym – uprawiającym sport, pracującym fizycznie i osobom z niedowagą. Pozytywnym jej aspektem jest niewątpliwie duża zawartość witaminy A, C, żelaza, krzemu i siarki.
Składniki
- 1 opakowanie francuskiego ciasta,
- 4 jajka,
- 50 g śmietany,
- 400 g tartego żółtego sera odtłuszczonego,
- pęczek małych cebulek ze szczypiorkiem,
- 20 g masła,
- 10 g tartej bułki,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek,
- mix sałat.
Sposób przygotowania
Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem francuskim. Z białek ubić pianę na sztywno. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Połączyć z białkami i utartym serem, doprawić solą i pieprzem. Cebulki pokroić na 4 części i podsmażyć na patelni. Szczypiorek pokroić drobno. Do masy dołożyć cebulki i szczypiorek. Wymieszać i wlać do tortownicy. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Do nagrzanego piekarnika (200 stopni) włożyć tortownicę i piec 30 min. Podawać z sałatą polaną winegretem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 626,3 kcal |
Białka | 39,61 g |
Tłuszcze | 40,23 g |
Cholesterol | 279,3 mg |
Węglowodany | 18,11 g |
Błonnik | 2,255 g |
Witamina C | 27 mg |
Witamina A | 869,55 µg |
Komentarz
Obecna w potrawie kwercetyna ma działanie silnie antyutleniające - chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników przez co opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo działa przeciwzapalne i przeciwwirusowo a to czyni ją pomocną w leczeniu opryszczki i procesie gojenia się ran. Tymianek nadaje potrawie ciekawy aromat, likwiduje wzdęcia, koi stres i uspokaja.