Tarta z suszonymi pomidorami
Pyszne danie włoskie, ale w wersji light. Jaja, serek brie i śmietana są źródłem białka zwierzęcego, które odżywia tkankę mięśniową i jest niezbędne do procesu wzrostu. Suszone pomidory to esencja potasu obniżającego ciśnienie krwi i działającego korzystnie na jędrność skóry.
Składniki
- 2 jajka,
- pieprz,
- sól,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- trójkąt sera brie light,
- 12 suszonych pomidorów,
- 200 ml chudej śmietanki.
Sposób przygotowania
Jajka ubić razem z solą, pieprzem oraz śmietanką. Ser pokroić w kosteczkę, a pomidory na małe kawałki. Tortownicę wyłożyć ciastem. Na ciasto położyć pomidory, wlać masę śmietankowo-jajeczną, położyć ser. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 464,85 kcal |
Bialka | 15,56 g |
Tłuszcze | 36,27 g |
Cholesterol | 146,8 mg |
Węglowodany | 19,3 g |
Błonnik | 0,24 g |
Witamina C | 4,6 mg |
Witamina A | 278,4 µg |
Komentarz
Suszone pomidory zapobiegają obrzękom, odkwaszają organizm i zwalczają zaparcia. Warzywa te dostarczają także witaminy C, antyrakowego likopenu i bromu, który koli nerwy. Potrawa polecana zwolennikom włoskich smaków zwracającym uwagę na zawartość kalorii.