Trwa ładowanie...

Wyglądają jak kurki. Spożycie lisówki pomarańczowej grozi zatruciem

 Karolina Rozmus
23.08.2021 15:07
Te grzyby są niemal identyczne. Lepiej ich nie pomyl
Te grzyby są niemal identyczne. Lepiej ich nie pomyl (GettyImages)

Jesień nieubłaganie się zbliża, a wraz z nią powoli zaczyna się sezon na grzyby. Wiele jadalnych gatunków ma jednak swoje niemal bliźniaczo podobne odpowiedniki, których spożycie może być śmiertelnym zagrożeniem. Zanim przygotujesz smażone kurki, lepiej upewnij się, że nie doszło do pomyłki.

spis treści

1. Leśnicy ostrzegają

Co roku leśnicy i GIS ostrzegają, by z powagą podchodzić do tematu grzybobrania – raport GIS z 2020 roku pokazuje, że rok wcześniej w Polsce z powodu zatrucia grzybami aż 25 osób wymagało hospitalizacji.

Lisówka ma pomarańczowy kolor
Lisówka ma pomarańczowy kolor (GettyImages)
Zobacz film: "Sezon na kurki w polskich lasach. Te złote grzyby są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe"

To wcale niemało, zwłaszcza że niektóre gatunki grzybów są śmiertelnie trujące, inne zaś mogą powodować trwałe uszkodzenie wątroby. Są też grzyby niejadalne, które co prawda nie są tak groźne, jak np. muchomor sromotnikowy, ale ich spożycie może spowodować niekiedy poważny rozstrój żołądka.

Wśród takich grzybów, które do złudzenia mogą przypominać jadalne okazy, jest lisówka pomarańczowa, niekiedy mylona z kurką, czyli pieprznikiem jadalnym.

Ostrzeżenie przed tym gatunkiem grzyba pojawiło się na Twitterze Lasów Państwowych.

"Jajecznica z kurkami to dobra rzecz. Dobra z lasu. Ale żeby wszystkim ta jajecznica smakowała, lepiej kurki nie pomylić z lisówką pomarańczową. To grzyb niejadalny. Już się pojawił w lasach i może oszukać mniej uważnych grzybiarzy".

Grafika dołączona do tłita pokazuje różnice pomiędzy dwoma, niemal identycznymi dla niewprawnego grzybiarza, gatunkami.

2. Czym się różni kurka od lisówki pomarańczowej?

Pieprznik jadalny, czyli kurka, ma najczęściej intensywny żółty kolor, lisówka z kolei jest zdecydowanie ciemniejsza i ma odcień pomarańczowy. Pod kapeluszem lisówka ma cienkie blaszki w odróżnieniu od grubszych fałd po wewnętrznej stronie kapelusza kurki.

Lisówka dodatkowo ma znacznie cieńszy niż kurka trzon, który u niejadalnego bliźniaka kurki po przekrojeniu jest intensywnie pomarańczowy.

Dodatkowo kurka jest grzybem bardzo delikatnym, który z łatwością się kruszy, z kolei lisówka jest nieco bardziej zwarta, elastyczna, lekko "gumowata".

Najważniejszą różnicą jednak jest smak – w przypadku lisówki intensywnie gorzki, a także kwaskowaty.

3. Czym grozi zjedzenie lisówki pomarańczowej?

Lisówka pomarańczowa nazywana jest nie bez powodu fałszywą kurką czy kurką jadowitą.

Jej spożycie nie grozi tak poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, jak w przypadku grzybów oznaczanych jako "trujące". To nie oznacza jednak, że można ją bez obaw zjeść.

W lisówce znajduje się związek zwany arabitolem. W dużej ilości może prowadzić do zatrucia pokarmowego, objawiającego się nudnościami, wymiotami i biegunką.

Jak co roku, GIS przestrzega przed zbyt pochopnym zbieraniem grzybów w lesie.

Wśród istotnych rad kilka może być szczególnie cennych:

  • nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy – tutaj warto także pamiętać o tym, by nie bazować na wiedzy internautów na forach czy w mediach społecznościowych,
  • nie zbieraj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać, czy są blaszkowe, czy nie,
  • zbieraj tylko grzyby rurkowe – owocniki mają pod kapeluszem charakterystyczne "sitko" czy też gąbeczkę,
  • nie podawaj żadnych grzybów leśnych dzieciom poniżej 12 roku życia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze