Te liście ratują jelita i wątrobę. Pij napar godzinę przed tłustym posiłkiem
Usprawnia trawienie, łagodzi ból brzucha, zapobiega wzdęciom. Napar z liści laurowych wypity godzinę przed posiłkiem wspomaga także pracę wątroby oraz oczyszcza organizm z toksyn. W sam raz na świąteczne ucztowanie.
1. Napar z liści laurowych korzystnie wpływa na zdrowie
Liście laurowe mało komu kojarzą się z naparem. W polskiej kuchni zazwyczaj używa się ich do mięs, zup czy marynat. Okazuje się jednak, że herbata z liści laurowych ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wszystko za sprawą cennych substancji czynnych, które się w nich kryją, czyli olejków eterycznych (geraniol, cyneol, terpeny), flawonoidów, garbników, lignanów, alkaloidów izochinolinowych, żywic, pektyn, goryczy.
Nie brakuje w nich również witamin – A, B2, B3, B5, B6, C oraz kwasu foliowego, a także minerałów – wapnia, żelaza, manganu, potasu, selenu, miedzi, cynku i magnezu.
Napar poprawia perstaltykę jelit, wspiera prawidłową pracę wątroby, a także pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpływa także na stawy, układ kostny, nerwowy, odpornościowy oraz układ krążenia.
2. Jak przygotować herbatę z liści laurowych? Przepis
Do przygotowania herbaty z liści laurowych na trawienie i odporność potrzebne są tylko dwa składniki:
- 2 łyżki liści laurowych,
- 1 szklanka wrzącej wody.
Jak przygotować napar z liści laurowych na trawienie?
- Liście laurowe rozdrobnić i zalać wrzątkiem.
- Parzyć pod przykryciem przez 30 minut.
- Następnie odcedzić.
Herbatę należy pić 3-4 razy dziennie po 100-150 ml - najlepiej godzinę przed posiłkiem. Eksperci radzą, aby nie przekraczać 250 ml (jednej szklanki) naparu dziennie. Dla urozmaicenia smaku można dodać do niej plasterek cytryny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl