Te owoce najlepiej hamują stan zapalny. "Zapobiegają zakrzepom krwi"
Owoce to jeden z podstawowych składników zdrowej diety i profilaktyki wielu chorób. Okazuje się, że popularne cytrusy mogą zapobiegać zakrzepom. Skąd się bierze ich moc?
1. Cytrusy zmniejszają ryzyko zakrzepów
Zakrzepica bywa określana mianem "cichego zabójcy", ponieważ często przebiega bezobjawowo. Zatory tworzą się najczęściej w żyłach kończyn dolnych, ale zmiany chorobowe mogą też powstawać w kończynach górnych, pachwinach czy miednicy.
Zakrzepy, które w każdej chwili mogą się oderwać stają się źródłem śmiertelnie groźnych problemów, prowadząc do zawału czy udaru.
Jest jednak tarcza, która pozwoli się skutecznie przed nimi bronić. W dodatku w stu procentach naturalna.
Taką moc mają owoce cytrusowe. Dietetyczka Nataly Komova zaznacza, że cytrusy mogą zmniejszyć ryzyko problemów z zakrzepami.
- Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty, mogą pomóc wzmocnić naczynia krwionośne i zapobiegać zakrzepom krwi - wskazuje ekspertka.
Dietetyczka przypomina, że cytrusy to bomba antyoksydantów, w tym witaminy C, która pomaga wzmacniać naczynia krwionośne i zapobiegać uszkodzeniom ich ścian. To z kolei zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi.
2. Zmniejszają stan zapalny w organiźmie
Dodatkowo cytrusy zawierają flawonoidy, które są związkami o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych.
- Flawonoidy mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, co również może zmniejszyć ryzyko zakrzepów - zaznacza dietetyczka.
Rolę cytrusów potwierdzają też wyniki badań, które ukazały się w "Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences". Naukowcy oceniali wpływ cytryny na parametry krwi i krzepnięcie.
W badaniach na królikach wskazano, że posiada ona składnik antytrombinowy i może zapobiegać zakrzepicy pełniąc ochronną rolę dla serca. "Maksymalne działanie przeciwzakrzepowe wykazała przy największej dawce 0,4 ml/kg" - zanaczyli autorzy badania.
Ta dawka wydłużyła znacząco krwawienie i czas trombinowy, czyli czas przejścia fibrynogenu w fibrynę. To przekształcenie jest ostatnim etapem w procesie krzepnięcia krwi.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl