Trwa ładowanie...

Ten napój może powodować demencję. Przyspiesza starzenie mózgu nawet o 11 lat

Podnosi ciśnienie krwi i powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie – to dwa czynniki uznawane za prekursorów demencji. Naukowcy zaobserwowali, że odpowiedzialny za ten stan jest jeden typ napojów, zwłaszcza gdy sięgamy po niego co najmniej dwa razy dziennie.

Zobacz film: "Produkty, które zwiększają ryzyko rozwoju demencji"

spis treści

1. Demencja a cukier

Matthew Pase, autor badań opublikowanych w "Alzheimer's & Dementia", wskazuje na związek pomiędzy spożyciem cukru a kondycją naszego mózgu. Okazuje się, że cukier w naszej diecie może podnosić ryzyko wystąpienia demencji. Czym skutkuje demencja?

Osłabieniem funkcji poznawczych, obniżeniem sprawności intelektualnej, problemami z myśleniem, zapamiętywaniem, a nawet rozumieniem. Dotyka najczęściej osoby powyżej 65. roku życia, jednak zdaniem badaczy proces ten może przyspieszać cukier obecny w diecie w nadmiarze.

Rafinowany cukier wpływa na cały organizm – powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej, może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a tym samym przekładać na insulinooporność, cukrzycę typu 2, nadciśnienie i choroby serca.

Również neurolodzy przed nim przestrzegają – okazuje się, że spożywanie cukru w nadmiarze może prowadzić do zmniejszania się kory przedczołowej. To ten obszar mózgu, który jest odpowiedzialny m.in. za planowanie działań, a także reguluje spontaniczne lub gwałtowne stany emocjonalne. W efekcie chroni nas przed wieloma impulsywnymi zachowaniami.

To jednak nie wszystko.

2. Słodkie napoje przyspieszają starzenie mózgu

Zgodnie z obliczeniami badaczy spożywanie słodkich napojów częściej niż dwukrotnie w ciągu doby przyspiesza starzenie mózgu. Dlaczego akurat napoje?

Słodkie napoje posłużyły badaczom jako wyznacznik ilości cukru w diecie
Słodkie napoje posłużyły badaczom jako wyznacznik ilości cukru w diecie (Pixabay)

Badanie z Boston University School of Medicine objęło kohortę 4200 osób, które okresowo poddawano testom poznawczym i testom pamięci. Naukowcy pytali również uczestników o spożycie napojów słodzonych cukrem.

Jak tłumaczy autor badania: "Trudno jest zmierzyć całkowite spożycie cukru w diecie, więc użyliśmy napojów słodzonych cukrem jako wyznacznika".

Wnioski? Porażające. Jedna do dwóch porcji napoju dziennie przyspieszają ogólne starzenie się mózgu o ponad 1,5 roku. Jeśli chodzi jednak o pogorszenie sprawności mózgu związanej z obszarami odpowiedzialnymi za pamięć, wyniki były jeszcze gorsze.

Jedna lub dwie porcje słodkiego napoju wypijane codziennie mogą przyspieszyć starzenie mózgu aż o 11 lat.

3. Demencja – czynniki ryzyka

Na uszkodzenia mózgu powodujące demencję składają się czynniki związane z naturalnymi procesami starzenia, ale też z chorobami neurologicznymi. Nie bez znaczenia są czynniki środowiskowe.

O ile procesu starzenia nie da się zatrzymać, to można spowolnić go właśnie poprzez eliminację nadmiernej ilości cukru z diety. Co jeszcze należy do czynników, które zwiększają ryzyko demencji, a na które mamy wpływ? Między innymi przewlekły, długotrwały stres, używki – alkohol czy papierosy, a także substancje psychoaktywne (w tym leki psychotropowe).

Również niedobory witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, biorących udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu neurologicznego, mogą znacznie przyspieszyć proces starzenia mózgu i podnosić ryzyko przedwczesnego pojawienia się starczej demencji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.