Ten napój może powodować demencję. Przyspiesza starzenie mózgu nawet o 11 lat
Podnosi ciśnienie krwi i powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie – to dwa czynniki uznawane za prekursorów demencji. Naukowcy zaobserwowali, że odpowiedzialny za ten stan jest jeden typ napojów, zwłaszcza gdy sięgamy po niego co najmniej dwa razy dziennie.
1. Demencja a cukier
Matthew Pase, autor badań opublikowanych w "Alzheimer's & Dementia", wskazuje na związek pomiędzy spożyciem cukru a kondycją naszego mózgu. Okazuje się, że cukier w naszej diecie może podnosić ryzyko wystąpienia demencji. Czym skutkuje demencja?
Osłabieniem funkcji poznawczych, obniżeniem sprawności intelektualnej, problemami z myśleniem, zapamiętywaniem, a nawet rozumieniem. Dotyka najczęściej osoby powyżej 65. roku życia, jednak zdaniem badaczy proces ten może przyspieszać cukier obecny w diecie w nadmiarze.
Rafinowany cukier wpływa na cały organizm – powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej, może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a tym samym przekładać na insulinooporność, cukrzycę typu 2, nadciśnienie i choroby serca.
Również neurolodzy przed nim przestrzegają – okazuje się, że spożywanie cukru w nadmiarze może prowadzić do zmniejszania się kory przedczołowej. To ten obszar mózgu, który jest odpowiedzialny m.in. za planowanie działań, a także reguluje spontaniczne lub gwałtowne stany emocjonalne. W efekcie chroni nas przed wieloma impulsywnymi zachowaniami.
To jednak nie wszystko.
2. Słodkie napoje przyspieszają starzenie mózgu
Zgodnie z obliczeniami badaczy spożywanie słodkich napojów częściej niż dwukrotnie w ciągu doby przyspiesza starzenie mózgu. Dlaczego akurat napoje?
Badanie z Boston University School of Medicine objęło kohortę 4200 osób, które okresowo poddawano testom poznawczym i testom pamięci. Naukowcy pytali również uczestników o spożycie napojów słodzonych cukrem.
Jak tłumaczy autor badania: "Trudno jest zmierzyć całkowite spożycie cukru w diecie, więc użyliśmy napojów słodzonych cukrem jako wyznacznika".
Wnioski? Porażające. Jedna do dwóch porcji napoju dziennie przyspieszają ogólne starzenie się mózgu o ponad 1,5 roku. Jeśli chodzi jednak o pogorszenie sprawności mózgu związanej z obszarami odpowiedzialnymi za pamięć, wyniki były jeszcze gorsze.
Jedna lub dwie porcje słodkiego napoju wypijane codziennie mogą przyspieszyć starzenie mózgu aż o 11 lat.
3. Demencja – czynniki ryzyka
Na uszkodzenia mózgu powodujące demencję składają się czynniki związane z naturalnymi procesami starzenia, ale też z chorobami neurologicznymi. Nie bez znaczenia są czynniki środowiskowe.
O ile procesu starzenia nie da się zatrzymać, to można spowolnić go właśnie poprzez eliminację nadmiernej ilości cukru z diety. Co jeszcze należy do czynników, które zwiększają ryzyko demencji, a na które mamy wpływ? Między innymi przewlekły, długotrwały stres, używki – alkohol czy papierosy, a także substancje psychoaktywne (w tym leki psychotropowe).
Również niedobory witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, biorących udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu neurologicznego, mogą znacznie przyspieszyć proces starzenia mózgu i podnosić ryzyko przedwczesnego pojawienia się starczej demencji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl